Mladi

Pozivom protiv rasizma, nasilja i netolerancije završio je u srijedu 18. srpnja četverodnevni susret oko 400 mladih iz osam europskih zemalja u Krakovu i Auschwitzu. Apel završava riječima: “Želimo da dobro nadvlada zlo. Zbog toga ćemo se aktivno zauzimati za Europu u kojoj mogu živjeti svi zajedno: Svijet bez rasizma! Svijet bez nasilja!” Organizator sastanka bila je međunarodna katolička Zajednica sv. Egidija. Tijekom posjeta bivšem koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau mladi su razgovarali s preživjelim logorašima, rodbinom i potomcima nacističkih žrtava, kao i s povjesničarima i drugim stručnjacima. Predsjednik zajednice Marco Impagliazzo vodio je raspravu o temi što mladi ljudi danas mogu učiniti protiv rasizma.

U apelu upućenom sa skupa među ostalim se ističe: “Svaki put kad se vrši nasilje nad strancima u našim gradovima, svaki put kad se nekoga prezire zbog njegova podrijetla, religije ili različitosti, mržnja i nasilje otvrdnu ljudsko srce”.

Zajednica sv. Egidija osnovana je godine 1968. u istoimenom samostanu u Rimu na inicijativu mladih studenata. Taj laički pokret postoji danas u više od 70 zemalja, a zauzima se za društveno siromašne i marginalizirane skupine, za širenje evanđelja i mira. (ika/bitno.net)

Foto: www.santegidio.org