Preko tisuću djece katolika Istočnog Timora je oteto od svojih obitelji prije više od deset godina, zadržani su silom u Indoneziji, obraćeni na islam, pohađaju islamske škole i dano im je indonezijsko državljanstvo.

Indonezija

Najveći dio te djece se nalazi u školama i prihvatilištima na području zapadne Jave, u rukama muslimanskih „odgajatelja“ koji ih odbijaju vratiti njihovim obiteljima. Vijesti o ovoj djeci dali su izvori indonezijske Crkve, a potvrdili su je katolički humanitarni djelatnici koji su bezuspješno pokušali vratiti djecu njihovim obiteljima porijeklom iz Istočnog Timora, izvješćuje agencija Fides.

Među 250 tisuća izbjeglica iz 1999. godine, u vrijeme borbe za nezavisnost Istočnog Timora od Indonezije, koje su prešle granicu prema Zapadnom Timoru da bi izbjegle nasilje proindonezijskih boraca, bilo je preko četiri tisuće djece. U to doba mnogo je djece timorskih obitelji, koje nisu mogle uzdržavati svoju djecu, predano pripadnicima indonezijske vojske i humanitarnih organizacija. Više od tisuću te djece nije se nikada vratilo u Istočni Timor i ostali su zatvorenici islamskih škola (“pesantren”) na zapadnoj Javi. Neke nevladine organizacije i Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice pokušali su organizirati njihov povratak, ali bez uspjeha. Neki od timorskih roditelja, prenosi agenciji Fides lokalni izvor, pronašli su svoju djecu, ali odgovorni iz islamskih škola ih nisu htjeli oslobodili.

Pater Benny Susetyo, tajnik Biskupskog povjerenstva za međureligijski dijalog izjavio je za Fides: „To je jako žalostan slučaj, čista zloupotreba: kao povjerenstvo postavili smo to pitanje zajedno s organizacijama civilnog društva kao što je „Kontras“. Postavljamo ga vladi, Ujedinjenim narodima, muslimanskim organizacijama, kao osnovno pitanje ljudskih prava, zaštite prava djece i vjerske slobode“.

P. Susetyo nastavlja: „Slučajevi kao ovi pokazuju da odnosi između politike i religije imaju ozbiljan utjecaj na slobodu građana, posebno manjina. Žurno je ograničiti instrumentalizaciju religije u politici. Područje zapadne Jave je zato primjer: muslimanske skupine žele nametnuti pravila nadahnuta šerijatskim zakonom“.

„Osnovni problemi Istočnog Timora, naroda katoličke većine, su birokracija i korupcija, dva elementa koja utječu na povratak ove djece“, zaključio je p. Susetyo.

Za Bitno.net priredio: Marijo Udina