Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono pozvao je Indonežane na prošlotjednoj božićnoj proslavi da se suprotstave vjerskom ekstremizmu, prenijela je IKA.

“Svaki moralni i društveni vođa ove zemlje mora odbaciti i spriječiti ekstremno i radikalno ponašanje”, istaknuo je predsjednik u Jakarti pred 4000 gostiju, na proslavi održanoj dva dana nakon Božića. Kako dalje prenosi IKA, Yudhoyono je također ukazao na odgovornost svakog pojedinca za svakidašnju toleranciju. Upozorio je da se u borbi protiv ekstremizma ne valja samo osloniti na državne akcije i mjere.
Tradicionalno, indonezijska Vlada božićnu proslavu održava dva dana nakon Božića, iz obzira prema konzervativnim muslimanima. Svečanosti su nazočili i predsjednik Indonezijske biskupske konferencije, isusovac i dugogodišnji borac za međureligijski dijalog Franz Magni Suseno, potpredsjednik Boediono kao i više ministara.
Tijekom gotovo osam godina Yudhoyonove vladavine, broj napada radikalnih islamističkih skupina protiv kršćana te muslimanskih manjina šiita i ahmada, drastično se povećao. Nakon dva mandata Yudhoyono se, prema Ustavu, više ne smije kandidirati. Kritičari predsjednika optužuju da je predugo šutio o napadima organizacija kao što je “Islamska obrambena fronta”. Politički promatrači strahuju da bi se sljedeće godine, tijekom parlamentarne i predsjedničke predizborne kampanje, još više mogla raspiriti netrpeljivost prema vjerskim manjinama.

IKA