Devasahayam Pillai

Benedikt XVI. pozvao je vjernike da se ujedine s radošću Crkve u Indiji gdje je u nedjelju 2. prosinca u gradu Kottaru blaženim proglašen Devasahayam Pillai, koji je živio u 18. stoljeću i preminuo mučeničkom smrću. Ubijen je 1752. godine jer se s hinduizma obratio na katoličku vjeru.

Novi je blaženik rođen 1712. godine u indijskoj državi Tamil Nadu. Kao laik i otac obitelji službovao je na kraljevskom dvoru. Čitajući evanđelje zaljubio se u Isusa, napustio hinduizam i prigrlio katoličku vjeru. Kao obraćenik počinje evangelizirati pozivajući na obraćenje i na krštenje. Uhićen je i tri godine izvrgavan najvećim mukama, a potom je 14. siječnja 1752. godine, kad mu je bilo četrdeset godina, strijeljan. Tijelo mu je pokopano u crkvi, današnjoj katedrali u gradu Kottar, gdje je i obavljen obred proglašenja blaženim.

Govoreći o blaženikovu životu u razgovoru za Radio Vatikan, pročelnik Zbora za proglašenje svetih kardinal Angelo Amato rekao da je blaženikovo obraćenje bio početak novoga života, punog poleta i radosti. Kad je postao kršćanin nije se više osvrtao na razlike među kastama, svi su mu bili braća i sve je jednako volio. Njegova ga mučenička smrt nije uklonila iz narodnoga pamćenja, dapače i danas mu se dive svi, kršćani i nekršćani, i danas je njegovo ime najpoznatije među kršćanima u državi – istaknuo je kardinal Amato. (rv/bitno.net)