Zakon  je potpisao guverner Mike Pence naglasivši kako je vjerska sloboda jedna od temeljnih američkih  vrijednosti, a ovim je činom Indiana postala dvadeseta američka država koja je ustala u zaštitu slobode vjeroispovijesti.

– Ustavi Sjedinjenih Američkih Država i Indiane snažno ističu vjerske slobode, a u današnje vrijeme mnogi vjernici osjećaju kako vlada svojim aktivnostima ozbiljno ugrožava njihovu vjersku slobodu – izjavio je Pence, podsjetivši kako su mnoge vjerske institucije, ali i privatna poduzeća sudskim postupcima morali zaštititi svoja prava od nametnutih propisa. Prisjetimo se samo kako su biskupije, škole, bolnice i karitativne ustanove i organizacije bile prisiljene podići tužbu protiv Obamine zdravstvene reforme koja ih je obvezivala da svojim djelatnicima plaćaju pobačaje, sterilizaciju i kontracepcijske pripravke.

Novi zakon pružit će pravnu zaštitu i kršćanskim poduzetnicima koji ne žele sudjelovati u aktivnostima nespojivima s njihovom vjerom, poput ugostitelja koji bi na primjer odbili sudjelovati u organizaciji vjenčanja istospolnih parova.

Oduševljenje novim zakonom nije skrivao ni predsjednik udruge “Pravo na život” Mike Fichter.

– Pro-life zajednica Indiane zahvalna je guverneru Mikeu Penceu na potpisivanju Zakona o zaštiti vjerskih sloboda. Ovim važnim zakonom vjerska sloboda svih stanovnika Indiane koji vjeruju kako pravo na život dolazi od Boga, a ne od Vlade, bit će zaštićena – rekao je Fichter.

Zakonu su se očekivano usprotivile liberalne udruge tvrdeći kako je njime legalizirano pravo na diskriminaciju i segregaciju, no bitno je spomenuti kako je RFRA utemeljen na federalnom zakonu iz 1993. godine na koji se prošle godine pozvao i američki Vrhovni sud oslobodivši obiteljsku tvrtku Hobby Lobby od plaćanja kontracepcijskih i abortivnih sredstava u sklopu police zdravstvenog osiguranja.

Guverner Pence odlučno je odbacio sve optužbe o diskriminativnosti zakona, a njegovi su podupiratelji istaknuli kako upravo kršćani trpe diskriminaciju od strane Obamine administracije.

– Nitko nije mogao zamisliti kako će doći vrijeme u kojemu će propisi predviđati zatvor ili financijsko uništavanje časnih sestara, rabina i savjetnika u kršćanskim kampovima koji žele biti suzdržani od valova seksualnih ili rodnih eksperimenata. A uvijek dolazi neki novi val – kazao je Mark Tooley, predsjednik Instituta za religiju i demokraciju.

– Vjerska sloboda zaglavni je kamen općeljudskih sloboda. Njezinim nijekanjem ili ograničavanjem nestaju sva ograničenja državne vlasti u korištenju prisile – dodao je Tooley.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net