Igraju se Boga: u Engleskoj počinju 'proizvoditi' djecu koja će imati tri roditelja

Britansko ministarstvo zdravlja objavilo je kako će do kraja ove godine u javnu raspravu dati prijedlog zakonske regulative o postupcima umjetne oplodnje koji bi uključivali tzv. postupak zamjene mitohondrija. Laboratorijskim zahvatom bi se u jajnu stanicu „majke donora“ sa zdravim mitohondrijima, a iz koje je prije uklonjena stanična jezgra, prenijela stanična jezgra „prave majke“, a zatim bi uslijedila klasična in-vitro oplodnja. Cilj postupka je uklanjanje nezdravog mitohondrijskog DNA „prave majke“ i izbjegavanje prenošenja različitih nasljednih bolesti poput srčanih problema, bolesti jetre ili mišića s majke na dijete. Posljedica postupka bilo bi dijete sa tri biološka roditelja (DNA majke, DNA oca i mitohondrijski DNA „majke donora“).

„Ovaj postupak spašavanja života treba uvesti što je prije moguće – to je jedino ispravno!“ – riječi su Sally Davies, Vladine povjerenice za zdravlje.

Profesor Doug Turnbull, jedan od vodećih stručnjaka koji sudjeluju u ovom projektu, izjavio je kako je oduševljen što Vlada namjerava već ove godine uputiti prijedlog zakonske regulative u javnu, a iduće u parlamentarnu raspravu.
S druge strane, etički problemi i pitanja koje otvara ovaj postupak nebrojeni su. Na neke od njih već je upozorio David King, ravnatelj udruge „Human Genetics Alert“ naglasivši kako su takvi postupci neetični i nepotrebni.
„Oni prelaze granicu etičnosti koju su usvojile vlade širom svijeta, prema kojoj je dogovoreno da se neće vršiti genetičke izmjene na ljudskim bićima.“

Prema mnogima, ovaj postupak je samo prvi korak u stvaranju tzv. „dizajnerskih beba“ kod kojih bi se „genetski make-up“ odnosio ne više na pitanje zdravlja, već na boju kose, očiju i sl.
Vrlo problematična je i izjava stručnjaka sa Sveučilišta u Newcastleu, koji su razvili ovu metodu, kako je „potrebno obaviti još pokusa na embrijima kako bi postupak bio provjeren i siguran“, jer dok se s jedne strane govori o pokušaju iskorjenjivanja bolesti, istovremeno se ljudski embriji – ljudska bića, koriste kao pokusni kunići i uništava ih se.

Veliku zabrinutost izrazila je i Josephine Quintavalle, predsjednica udruge „Comment of reproductive ethics“. „Ovo prelazi granicu oko koje su mnogi stručnjaci s područja etike, genetike i znanosti općenito vrlo zabrinuti“ izjavila je Quintavalle te naglasila: „Ljudi ne smiju iz udobnosti svojeg naslonjača misliti kako se radi o odličnoj ideji, te kako ćemo sada izliječiti bolesti i ozdraviti“. Ukoliko postupak bude prihvaćen, Velika Britanija mogla bi postati prva zemlja u svijetu u kojoj bi se rađala genetski izmijenjena djeca sa troje roditelja i to već 2015. godine.

Sa stajališta Katoličke crkve ovakvi su postupci nedopustivi, najprije stoga što uključuju postupak umjetne oplodnje kojim se začeće djeteta „obavlja izvan tijela bračnih drugova uz pomoć radnji trećih osoba, o čijoj upućenosti i tehničkoj djelatnosti ovisi da li će zahvat uspjeti; život i identitet zametka povjereni su moći liječnika i biologa i uspostavlja se gospodstvo tehnike nad ishodištem i sudbinom ljudske osobe (Donum vitae 11), zatim zbog prisutnog eugeničkog mentaliteta koji „prihvaća život samo u određenim uvjetima i koji odbacuje ograničenje, hendikep, bolest“ (Evangelium vitae 14), te stoga što „vrijeđaju pravo djeteta da bude rođeno od oca i majke koje poznaje i koji su među sobom vezani ženidbom. One su izdaja isključivog prava supružnika da postanu otac i majka samo jedno pomoću drugoga” (KKC 2376).

Miodrag Vojvodić | Bitno.net