U Župi Vinica, u Varaždinskoj županiji, svećenik je pozitivan na COVID-19, objavio je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Kako prenosi Večernji list, u dopisu općini iz Zavoda su istaknuli kako je izvorište epidemije svadba nakon koje je došlo do širenja virusa među lokalnim stanovništvom.

Zavod kao pojačane mjere preporučuje nošenje maski u otvorenom i zatvorenom prostoru, dezinfekciju ruku, socijalnu distancu među stanovnicima, kontrolu rada i okupljanja u ugostiteljskim objektima, u kafićima, restoranima, klubovima i sl., kontrolu okupljanja i druženja ispred trgovina i sličnih objekata, predlaže odgodu organiziranih manifestacija koje su predviđene u općini, pojačanu kontrolu i trijažu djece prilikom prijema u vrtić i neprimanje djece roditelja koji su u samoizolaciji, zatvaranje staračkih domova za posjete i izlaske. Preporučuju i da se rad u trgovinama organizira tako da se između smjena odredi stanka za čišćenje i dezinfekciju, te odgodu treninga i nogometnih utakmica na području te općine u sljedeća dva tjedna, do smirivanja epidemiološke situacije.

Pozvali su stanovnike da se jave na broj pripravnosti epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije 099/211-9802 ako su bili u neposrednom kontaktu sa svećenikom, ako su primali pričest, obavljali savjetovanja, kućne posjete, pogrebe i ispovijedi od 19. do 24. kolovoza. Posebno se poziva one koji su na misi u nedjelju bili čitači, ministranti i aktivni sudionici, kao i one koji su primili pričest.