Nakon što je osnivač portala Index.hr Matija Babić svojim jučerašnjim Facebook statusom pozvao na razbijanje i paljenje crkvenih zgrada, zgrada vlasti, te na likvidacije, reagirao je MUP Republike Hrvatske. Ispod naše vijesti o ovom zastrašujućem ispadu objavljene na Twitteru, brojni su građani izrazili svoje zgražanje, te u svojim komentarima označili službeni profil MUP-a, upitavši ih hoće li reagirati, znajući kako u Članku 325. Kaznenog zakona koji se odnosi na kazne za Javno poticanje na nasilje i mržnju stoji: “Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.”

Između ostalih, reagirala je i saborska zastupnica Marijana Petir, te također zatražila službeno očitovanje, nakon čega je vrlo brzo uslijedio odgovor sa službene Twitter stranice MUP-a: “Policija je upoznata s navedenom objavom te je kriminalističko istraživanje u tijeku.” Isti odgovor dobila je i većina građana koja je na ovoj društvenoj mreži komentirala ovaj nezapamćeni ispad.

Podsjetimo, Babić je na Facebooku izrazio negodovanje epidemiloškim mjerama Stožera civilne zaštite, te napisao kako “svaki nerazbijeni prozor na zgradama vlasti i crkve, svaka njihova građevina koja ni nakon ovog nije u plamenu, svaka glava koja im nakon svega ostane na ramenima dok vi svoju slobodno možete na konopac, dokaz je da od Hrvata možeš raditi kretene koliko god želiš”.

Foto: Screenshot

U međuvremenu, Babić je (nekoliko puta) uredio svoju objavu i značajno ublažio svoju prvotnu poruku. O motivima ublažavanja retorike možemo samo nagađati, no možemo se i nadati kako je shvatio krajnju neprimjerenost svoje objave, te se pokajao zbog svojih riječi.

Kratak komentar ovog slučaja imao je teološki urednik našeg portala p. Petar Nodilo, SJ, napisavši na svojem Twitter profilu kako ova skandalozna izjava javne ličnosti nije postala vijest na nijednom mainstream mediju, te dodao zanimljivu opasku:

Na koncu, kao kršćanima, ostaje nam prizvati u pamet Isusove riječi i moliti za one koji nas progone ili pozivaju na progone, te na mržnju ne odgovarati mržnjom, ali istovremeno se nadati kako će institucije pravne države raditi svoj posao u cilju zaštite svake ljudske osobe i njihove imovine.