Misnim slavljem u prepunoj crkvi Navještenja Marijina u Supetru završen je u nedjelju 10. ožujka Planinarski križni put na Braču u organizaciji Udruge Ekosspiritus iz Samobora. Gotovo 600 mladih iz mnogih krajeva Hrvatske, od kojih oko 460 sudionika iz Zagrebačke nadbiskupije, sudjelovalo je na dvodnevnomu Planinarskomu križnom putu na kojemu su obilazili bračke crkvice i aktivno sudjelovali u korizmenoj pobožnosti koja je himnom “Gospe, ribara težaka” bila obilježena simbolom ribe – prvoga kršćanskoga simbola koji su sudionici dobili na dar.

Sudjelujući na nedjeljnoj euharistiji u župi Sv. Ivana Krstitelja u Postirima, župi koja je prihvatila mlade te im osigurala smještaj i hranu, voditelj Planinarskoga križnoga puta vjeroučitelj Zagrebačke nadbiskupije Radovan Librić zahvalio je župi na srdačnomu gostoprimstvu i brizi za hodočasnike, posebno domaćemu župniku mons. Tončiju Jelinčiću na izvrsnoj organizaciji i animiranju župljana u prihvatu hodočasnika, kao i mons. Josipu Šantiću, umirovljenomu generalnom vikaru Vojne biskupije koji je, podsjetio je, slavio završnu euharistiju na 21. Planinarskomu križnomu putu Ekosspiritusa. Izrazivši radost što je Planinarski križni put prvi puta održan na otoku ali i u Dalmaciji, ustvrdio je da se radi o povezivanju sjevera i juga Domovine, te najavio kako Udruga Ekosspiritus planira pozvati otočane na jedan od budućih Planinarskih križni puteva.

Hodočasnici su se, zatim, uputili prema zavjetnoj crkvici sv. Josipa na predjelu Glavica, podignutoj u znak posebne odanosti svecu, nakon što su se postirski žitelji, koje su nacisti odveli s otoka ratne 1944. godine, vratili svojim kućama. S poviješću nastanka zavjetne kapelice, smještene u prirodnom ambijentu maslinika, sudionike je upoznao mjesni župnik mons. Tonči Jelinčić, nakon čega su mladi u stavu klanjanja izmolili 12. postaju križnoga puta.Korizmena pobožnost nastavljena je hodom mladih uz more preko susjedne župe Uznesenja Marijina u Splitskoj, gdje su nakon 13. postaje i okrijepe krenuli prema Supetru odakle su i započeli 51. Planinarski križni put.

Predvodeći završnu euharistiju dekan Bračkoga dekanata Toni Plenković primijetio je kako su sudionici obilazeći bračke spomenike vjere i kulture mogli prepoznati napore otočana u očuvanju njihove vjere i tradicije. Pozvao je mlade da se i u svojim životnim sredinama otvore Božjoj ljubavi te nastave svjedočiti vjeru koju su pokazivali u korizmenoj pobožnosti. U završnoj riječi vjeroučitelj Librić na poseban je način zahvalio povjereniku za mlade u Hvarskoj biskupiji Anti Matuliću na pozivu sa željom da ta pobožnost zaživi i među mladima u Dalmaciji, te na pripremi i uređenju hodočasničke staze. Zahvala je upućena i novinaru RTL televizije Tomislavu Jelinčiću iz Postira koji je bio inicijator održavanja planinarskoga križnoga puta na Braču. (ika/bitno.net)