Lurd

Među gotovo tisuću hodočasnika koji su se u Lurdu uključili u 54. međunarodno vojno hodočašće (PMI) osim vojnika i policajaca te vojnih i policijskih kapelana, bili su i hrvatski branitelji, predstavnici Državne službe za zaštitu i spašavanje, Pravosudne policije, Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i hrvatskog vatrogastva, te Zrinska garda, Gradska straža Bakar i Turopoljski bandijeri, kao i predstavnici povijesnih postrojbi. Na hodočašću su bili i klapa HRM “Sveti Juraj” i Simfonijski puhački orkestar OS RH.

Ovogodišnje međunarodno hodočašće odvijalo se pod geslom “Zdravo Marijo, Kraljice mira” te je biskup izrazio uvjerenje da su hodočasnici ponijeli sa sobom divne uspomene, posebno u susretu s ljudima vjere. Biskup je istaknuo kako je na sastanku predstavnika organizatora u Lurdu, direktor PMI o. Blaise Rebotier posebno pohvalio Hrvatsku. On je posebno istaknuo da bi “mnogi trebali ići Hrvatima u školu kako organizirati hodočašće”. Osobnu zahvalu biskupu Jezerincu izrekao je i francuski vojni biskup Luc Ravel, a čule su se pohvale i drugih biskupa i stranih hodočasnika, posebno kad je riječ o procesiji s Presvetim.

Zapovjednik hodočašća komodor Tihomir Erceg zahvalio je hodočasnicima što su dostojno predstavljali svoju državu. (ika/bitno.net)