o. Ivan Ike Mandurić propovijeda

Sv. Marku Križevčaninu posvećeni pretprogram, govoreći i pjevajući o sv. Marku, izveli su članovi SKAC zbora i Zbora mladih križevačkih župa „Crisinus“.

Uslijedilo je misno slavlje koje je u koncelebraciji s križevačkim župnikom Stjepanom Sovičekom predvodio duhovnik Studentskoga katoličkog centra u Zagrebu isusovac o. Ivan Ike Mandurić. On je u propovijedi povezao svetkovinu Presvetoga Trojstva i mučeništvo sv. Marka Križevčanina.

„Naš svetac Marko primjer je kako je svijet protiv onih koji slave Boga. A današnja ideja da budemo Božji, a u isto vrijeme pomireni sa svijetom, nije moguća. Jer tamo gdje je, primjerice, borba protiv abortusa, uvijek će biti protivljenja. No, biti mučenik, dragocjena je šansa, a mučenikom se može biti samo iz ljubavi“, naglasio je o. Mandurić. Podsjetio je na to da se sv. Marko mogao sakriti od neprijatelja, ali da nije, a da svijet i danas nudi kompromise.

„Da ne slavimo Trojedinoga Boga, život, ili da se skrivamo negdje u sakristiji, bio bi mir, ali kako je Krist uzor, ideal, imperativ je biti progonjen za Krista pa i umrijeti ako je potrebno, samo da smo za to sposobni, ne da bismo bili slavni, već da se spasimo“, istaknuo je o. Mandurić i dodao da su kršćani danas progonjeni na svim razinama, ali da treba klečati za progonitelje.

„Mislim pritom i na ono što se ovih dana događa u Hrvatskoj. Vidimo da naša zemlja ima dva identiteta, jednu Hrvatsku koja želi odbaciti temelje svoje egzistencije, i drugu Hrvatsku koja se bori za te svoje temelje. A i Crkva ima svoje branitelje, svoje temelje, i ako ih nećemo slaviti, neće biti kršćanstva. Zato i kad je najopasnije, moramo svjedočiti“, zaključio je o. Mandurić.

Glazbeni obol euharistijskoj svečanosti dali su SKAC zbor i Zbor mladih križevačkih župa „Crisinus“. Dirigirala je gitaristica Tamara Perc. Tijekom mise kršten je Jona Rebić, treće dijete Martine Valec Rebić i Mihaela Rebića.

Zatim je otvorena „Sveta Hrvatska“, izložba knjiga posvećenih hrvatskim svecima i blaženicima iz fundusa Gradske knjižnice Zagreb. Izložbu je predstavio autor Željko Vegh, voditelj zbirke starih i rijetkih knjiga Gradske knjižnice Zagreb.

Time su završeni četverodnevni 7. Dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana.

Manifestaciju su, uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-križevačke biskupije, organizirali: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, župa sv. Ane Križevci te župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci, uz potporu Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, Glasa Koncila, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije. Suorganizatori su bili: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ Zagreb te križevačke gradske ustanove: Gradski muzej, Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica „Franjo Marković“ i Glazbena škola Alberta Štrige.

Bitno.net