SusretFoto: IKA
Susret su vodili svećenici Zagrebačke nadbiskupije Željko Faltak i Andrija Miličević. Na svim zajedničkim susretima nazočio je i novi prefekt u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu vlč. Mislav Kutleša te nadbiskupski tajnik vlč. Josip Horvat, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Duhovno-formativni susret ujedno je bio i vrijeme susreta zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića sa svojim bogoslovima. Kardinalova prisutnost na pojedinim točkama programa, za bogoslove je bilo posebno svjedočanstvo koje im je omogućilo čuti njegovu pastirsku riječ. Kardinal Bozanić je svakog dana predvodio misna slavlja. Njegove homilije bile su bogoslovima osobit poticaj za osobnu formaciju u sljedećoj akademskoj godini. Kardinal je tijekom susreta i osobno razgovarao sa svakim bogoslovom kao svojim budućim suradnikom u naviještanju evanđelja.

Susret je bio prožet duhovnim, intelektualnim i rekreativnim sadržajem. Uz svakodnevno slavlje mise, bogoslovi su zajedno molili Časoslov, a u četvrtak 23. kolovoza imali su dan za duhovnu obnovu u sabranosti i šutnji, klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, razmatranju Božje Riječi te slavlju sakramenta pomirenja.

Duhovno-formativni naglasak susreta očitovao se kroz izlaganja bogoslova kao uvođenje u zajedničko promišljanje i izmjenu iskustava s obzirom na brojne teme vezane uz promicanje nove evangelizacije i Godinu vjere. Bogoslovi su posebno promišljali nad papinim dokumentima Ubicumque et semper, Porta fidei te Note s pastoralnim smjernicama za Godinu vjere Kongregacije za nauk vjere. Do posebnog izražaja došla je potreba ponovnog upoznavanja i produbljivanja Katekizma Katoličke Crkve za cjelovito poznavanje i vjerno tumačenje vjerskih istina i crkvenog nauka.

U međusobnom razgovoru bogoslovi su istaknuli važnim: javno svjedočiti odanost Kristu i Crkvi te potrebu zauzimanja i iznošenja kršćanskih stavova; veći angažman bogoslova i svećenika u radu s ljudima; autentično življenje onog što se naviješta; još više i jače življenje Evanđelja kao temelja svog djelovanja kako bi se u molitvi i samoći, u susretu s Gospodinom crpilo snagu za rad i svjedočenje među ljudima.

U subotu popodne bogoslovi su kroz parlaonicu obrazlagali teme: o Božjoj opstojnosti te o crkvenom stavu o medicinski potpomognutoj oplodnji. Cilj parlaonice bio je razvijanje komunikacije, kako bi se posvijestila važnost slušanja sugovornika, govoreći bez upadanja u riječ, učenju stvaranja jačih argumenata o onome o čemu se govori, a ponajprije posvješćivanje činjenica o dostojanstvu svake ljudske osobe kao Božjeg stvorenja, bez obzira na izneseni stav. Potrebno je po uzoru na Isusa znati saslušati ljude, odgovarati Njegovim načinom, protupitanjem s ljubavlju. Cilj rasprave bio je također i stvaranje zajedništva koje može pomoći u životu bogoslova i pastoralnom djelovanju, kao temeljno svjedočanstvo da su Kristovi učenici. (ika/bitno.net)