Na susretu, na kojemu sudjeluje i kardinal Josip Bozanić, promišljat će o evangelizacijskom poslanju i Godini vjere

Susret

Susret bogoslova Zagrebačke nadbiskupije započeo je u ponedjeljak 20. kolovoza u Domu sv. Martina na Malom Lošinju. Bogoslove su dočekali mladi Zagrebačke nadbiskupije koji su završili animatorsko ljeto te su posvjedočili bogoslovima radost i iskustvo zajedništva.

Dvadesetorica bogoslova četvrte, pete i šeste godine tijekom ovog tjedna do 27. kolovoza promišljati će o evangelizacijskom poslanju i Godini vjere. Budući da se približavamo otvaranju Godine vjere, bogoslovi će kroz deset sažetih predavanja, koja su sami pripremili, upoznavati važnost Apostolskih pisama koji su usko povezani s Godinom vjere i s Novom evangelizacijom kao što su: Ubicumque et semper, Apostolsko pismo Benedikta XVI. u obliku „motuproprija“ kojim se ustanovljava Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije, Porta fidei, Apostolsko pismo u obliku „motuproprija“ pape Benedikta XVI. kojim se proglašava Godina vjere, Nota s pastoralnim smjernicama za Godinu vjere Kongregacije za nauk vjere.

Jednako tako ove godine obilježavamo dvadesetu obljetnicu objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve, kojeg je proglasio, blaženi papa Ivan Pavao II. s ciljem da svim vjernicima predstavi snagu i ljepotu vjere. U tom smislu bogoslovi će produbljivati bogatstvo sadržaja tog važnog crkvenog dokumenta koji je istinski plod Drugog vatikanskog koncila.

Za vrijeme predavanja, a i cijelog susreta o bogoslovima će se brinuti vlč. Željko Faltak, zajedno sa vlč. Andrijom Miličevićem, a susretu se pridružio i vlč. Mislav Kutleša, mladi doktor moralne teologije i njihov novi odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

Iza svakog izlaganja biti će ponuđena kratka rasprava kako bi se mogao donijeti što bolji zaključak, a od velike je važnosti što će na svim susretima sudjelovati i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je i član Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije.

Svakoga dana slaviti će se sveta misa koju će predslaviti Kardinal. Bogoslovi će imati priliku i za pojedinačni susret sa svojim Nadbiskupom.

Ivan Vučak