Mise otvorenja mladi su slavili u četvrtak navečer, 14. listopada – kada su saznali svoje konkretne volonterske akcije – a sve će trajati ‘beskompromisno’ do nedjelje, 17. listopada, u 16 hrvatskih gradova i jednoj općini.

U Hrvatskoj se projekt ’72 sata bez kompromisa’ na nacionalnoj razini održava osmi put i u njemu sudjeluje oko 3000 volontera u više od 400 akcija u 16 gradova i jednoj općini.

U akciji sudjeluju Dubrovnik, Karlovac, Križevci, Krk, Metković, Osijek, Rijeka, Sinj, Sisak, Slavonski Brod, Split, općina Suhopolje, Šibenik, Zadar i Zagreb.

Akcija ’72 sata bez kompromisa’ održava se i u Vukovaru, novom 16. sudioniku u našoj zemlji u ovoj 2021. godini.

„Nakon višegodišnjeg sudjelovanja u Osijeku, školski volonterski klub Gimnazije Vukovar ‘VID – Vidi i djeluj’ odlučio je preuzeti inicijativu i pokrenuti volontere ne samo u školi, nego diljem našeg šarmantnog grada”, izjavila je inicijatorica akcije Nikolina Prelac, profesorica njemačkoga jezika u vukovarskoj gimnaziji.

Od oko 400 volonterskih akcija diljem zemlje, na Banovini će ih biti 30-tak.

„Ove godine, i to je vrlo dragocjeno za naglasiti, mladima smo ponudili i mogućnost, kroz ta tri dana, volontiranja u subotu na Banovini. Ne možemo zaboraviti taj prostor”, izjavila je u prvim satima akcije za HKR Vesna Sabo, članica Nacionalnog vijeća ove akcije i koordinatorica Studentskog katoličkog centra (SKAC-a) Palma u Zagrebu.

Akcije su radnog, ekološkog i socijalnog karaktera, a uključuju – izdvajamo – radionice za mlade, posjete različitim skupinama ljudi, pomaganje starijima i nemoćnima, čišćenje i uređivanje domova, parkova, prirode i školskog okoliša, zatim vrtića, prikupljanje sredstava za siromašne, ekološke akcije, kreativne radionice s djecom te druge aktivnosti, među njima čak i kuhanje za one kojima je to najpotrebnije.

U projektu sudjeluju studenti, zaposleni mladi te srednjoškolci koji su ove godine pokazali primjetan interes za sudjelovanje u akciji tako da su i same škole nekima od njih u svome programu ponudile taj dan za mogućnost volontiranja u ’72 sata bez kompromisa’.