Na Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu plenarnom raspravom i zaključnim govorima u četvrtak 27. siječnja završio je 62. teološko-pastoralni tjedan.

Središnja zadaća svećenika je donijeti Boga ljudima. „Jamačno, može ju ostvarivati samo ako sam dolazi k Bogu živi s Bogom i od Boga“, istaknuo je dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Josip Šimunović.

Podsjetio je da je motivacija za odabira teme TPT-a „Preobrazba svećeništva u promjeni epohe“ bio Međunarodni teološki simpozij koji se treba održati u Rimu 17. – 19. veljače 2022. o temi „Za jednu fundamentalnu teologiju svećeništva“. Na simpoziju će sudjelovati i papa Franjo koji mu je ujedno pokrovitelj. „Tema svećeništva je važna, a samim simpozijem želi se u cijeloj Crkvi potaknuti živa rasprava o toj temi“, rekao je dekan.

U svom govoru posebno se osvrnuo na mozaik o. Marka Rupnika s prikazom Isusa Krista, publiciran na materijalima za TPT. Predavanja i rasprave održane tijekom posljednja tri dana bila su kao kamenčići ili kameni koji oblikuju mozaik teme TPT-a, primijetio je.

Dodao je da na materijalima „reprodukcije mozaika nisu potpune. Grafički su uređene tako da ostaju određene praznine.“ Prema tomu se i predavanja mogu doživjeti kao poticaj za daljnje razmišljanje o svećeništvu u izvornosti sadašnjega doba i svijeta“.

„Ne bi bilo dobro da riječi i misli s predavanja ostanu samo izrečene u dvorani Vijenac i objavljene u Bogoslovskoj smotri. O ministerijalnom i općem svećeništvu treba trajno razmišljati. To zahtijeva dinamika općeg i ministerijalnog svećeništva; to zahtijeva dinamika vremena i prostora koje nam daruje Božja providnost“, potaknuo je prof. dr. Šimunović.

Na kraju je, zahvalivši Bogu te svima koji su se na bilo koji način uključili u ostvarivanje programa, službeno zatvorio 62. teološko-pastoralni tjedan.

Okupljenima i svima koji su program pratili preko YouTube kanala TPT-a, na kraju se obratio i veliki kancelar KBF-a u Zagrebu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

„Mi živimo promjenu epohe i to svi na stanoviti način doživljavamo“, istaknuo je. TPT se isto tako odvijao u neizvjesnosti zbog pandemije u čijim se ograničenjima odvija i sinodski hod, primijetio je kardinal Bozanić. Dodao je da zbog pandemije, migrantske kriza i rata „ne znamo što nas čeka sutra i osjećamo stvarnost promjene epohe“. „Ne možemo sve sažeti – imamo neki osjećaj da se nešto događa, možda nekako negdje i programirano i organizirano, a da mi svega nismo svjesni. Međutim, nasuprot tome, ne smijemo gubiti nadu da je Isus Krist zajamčio da će on i njegov Duh biti s nama. Duh Sveti djeluje i danas u Crkvi“, naglasio je.

Naš zadatak je prepoznati djelovanje Duha Svetoga i Isusovu prisutnost u Crkvi, ustvrdio je zagrebački nadbiskup. Dodao je da je isto tako potrebno moliti Boga da i svećenici i laici budu znakovi te Isusove prisutnosti po Duhu Svetomu.

„Čini mi se da je upravo danas potrebno dublje promišljati eklezijalnost i što znači biti član Crkve. Ne toliko što bi trebao drugi, nego što bih ja kao član Crkve trebao učiniti. Na svim položajima i na svim mjestima, i u svim institucijama“, naglasio je kardinal Bozanić.

„Ne smijemo zaboraviti da je Isus 30 godina, kako se kaže, boravio u Nazaretu, a da je propovijedao samo tri godine. Možda bismo to koji put htjeli zamijeniti. Treba negdje raditi, treba se negdje tiho pripremati, treba negdje mukotrpno raditi, a da se to previše ne govori, da se s time ne izlazi, da bi moglo doći do onog trenutka kad će posao donijeti svoj plod. Nama je sijati, a Njemu dati da raste i da, možda, netko drugi bere plodove“, protumačio je zagrebački nadbiskup.

Posebice se obratio mladim svećenicima, đakonima i bogoslovima. Naglasio je „da je potrebno gledati na evangelizaciju, na misiju kao na nešto što nije zadatak koji trebam izvršiti da poslije toga budem slobodan.“ Naprotiv, ona „treba obuhvatiti čitav život, sve moje nastojanje i svaku moju manifestaciju.“

Na kraju je pozvao da se svatko, počevši od njega, upita što mu je činiti u zajedništvu Crkve da bi mogla pokazati svoje lice u današnjem svijetu. „A Crkva i njezina riječ je danas itekako potrebna“, zaključio je.

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja kardinal Bozanić blagoslovio je sudionike, čime je 62. TPT zaključen.