Ekonom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te voditelj obnove fra Ivan Utješinović u razgovoru za HKR potvrdio je kako će se u jednom dijelu crkve sv. Franje na Kaptolu redovito služiti sveta misa nedjeljom, a od 1. svibnja i svakodnevno, prenosi HKM. Potvrdio je da će obredi Velikog četvrtka biti u 18.30.

„Prostor u kojem će se služiti misa nije veliki, ali mislim da će biti ispunjen ljubavlju i veseljem. Kažu da je mali prostor ispunjen radošću uvijek veliki prostor“, izjavio je fra Ivan.

Glavni ulaz u crkvu za sada će biti s bočne strane na Opatovini jer su na dosadašnjem, glavnom i puno širem ulazu, i dalje prisutni veliki radovi te se ne može jamčiti sigurnost.

Franjevci se nadaju da će do 30. lipnja izvući veliku skelu iz crkve te završiti konstruktivnu sankciju. Tada bi crkva trebala biti otvorena za sve vjernike te bi se jedan dio franjevaca mogao vratiti u svoj samostan. Očekuje se da bi Kaptol 9 uskoro mogao ponovno postati ispovjedaonica grada Zagreba.

„Vjerujemo uistinu da ćemo 30. lipnja moći širom otvoriti svoja vrata za vjernike i Crkvu, a samostan će pomalo ići svojim putem obnove. Franjevci su uvijek bili putnici, pa ćemo i mi još malo putovati, na slavu Božju”, ističe fra Ivan.

Dodao je: “Imat ćemo onda cijelu crkvu ponovno otvorenu za sav narod i polako povratak jednog dijela naše braće. Pred nama su još veliki restauratorski radovi, ima puno toga za očistiti i obnoviti i to će sigurno trajati godinama. Ali neće više biti velike skele, tako da će ljudi moći boraviti u crkvi, slaviti Gospodina svaki dan i svake nedjelje, kako smo to činili i prije potresa i pandemije.”

Fra Ivan Utješinović u razgovoru za HKR također je potvrdio da su tijekom obnove pronađeni ostatci starog samostana, vjerojatno benediktinaca iz Češke, koji su ovdje djelovali prije vremena sv. Franje (13. st.), što bi moglo značiti da je ova zgrada postojala i prije uspostave biskupije.

“Sama spomen kapelica je iz 13. stoljeća, to je najstariji dio samostana, prvi dio crkve gdje ćemo imati misu, dio sakristije i donjih prostorija u kojima smo redovito primali ljude je iz 12., 13. stoljeća, ali se itekako vide temelji koji su iz 10. i 11. stoljeća”, objasnio je fra Ivan za Hrvatski katolički radio.