U utorak, 17. rujna 2019., u Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu održana je 44. sjednica biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine, kojom je predsjedao zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić, javljaju Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na njoj su sudjelovali biskupi Metropolije: mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, pomoćni biskupi zagrebački, mons. Bože Radoš, imenovani biskup varaždinski te mons. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije.

Sjednica je imala poseban ugođaj zbog prisutnosti imenovanoga varaždinskog biskupa mons. Radoša i pripreme njegova biskupskog ređenja, koje će biti proslavljeno u Varaždinu na svetkovinu Krista Kralja, 24. studenoga 2019.

Biskupi su razmotrili, nadopunili i utvrdili Pastoralni kalendar za 2019./2020. godinu. Od skorih zajedničkih susreta i događaja pobliže su predstavljeni sljedeći:

a) Blagoslov kipa sluge Božjega kardinala Franje Kuharića u Pribiću, u srijedu, 2. listopada 2019., o 100. obljetnici njegova rođenja. Toga će se dana u Pribiću na hodočašću naći ponajprije svećenici Zagrebačke nadbiskupije, a pozvani su svi svećenici Metropolije te vjernici koji su u mogućnosti sudjelovati u tome znakovitom zajedništvu.

b) U kontekstu skorih susreta predstavljeni učinjeni koraci u pripremi Hrvatsko-slovenskoga hodočašća u Krašić, u subotu 19. listopada 2019.

c) Budući da se ove pastoralne godine ispunja i 10. obljetnica ponovne uspostave Sisačke i osnutka Bjelovarsko-križevačke biskupije, biskupi tih biskupija najavili su neke od predviđenih pastoralnih programa u svojim biskupijama.

d) Biskupi su bili obaviješteni o pripremnim koracima za Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020. godine.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Nadovezujući se na temu s prijašnjih sjednica, biskupi su se zadržali na temama pastorala osoba s posebnim potrebama, s naglaskom na osobama oštećenoga vida i sluha. Posebnu su brižnost očitovali prema prevođenju biblijskih tekstova na znakovni jezik, tražeći najprimjerenije načine kojima bi se poduprlo ostvarivanje započetih i promicanje novih inicijativa. Radi što plodonosnijega pastoralnoga djelovanja uskoro će biti osnovano metropolijsko povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom.

Bitno.net