Zg

Poruka pape Benedikta XVI. za 46. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija nosi naslov “Šutnja i Riječ: put evangelizacije” te ukazuje na činjenicu kako su raznoliki putovi i načini kojima kao Isusovi učenici ljudi današnjega doba mogu pronositi Isusovu Radosnu vijest. Upravo ta činjenica pred zajednicu Crkve iznova stavlja pitanje kakav je odnos svakoga vjernika i svake župne zajednice prema izvornoj zadaći medija i koliko se pažnje posvećuje medijskom vidu evangelizacije, a posebno u odnosu na crkvene medije koji pouzdano jamče vjernost istini i pravdi.

Kako bi pomogli župnicima i župnim suradnicima u što boljoj pripremi za obilježavanje toga dana, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije pripremio je na internet stranicama nadbiskupije www.zg-nadbiskupija.hr, u suradnji s Odborom Hrvatske biskupske konferencije za sredstva društvene komunikacije, zasebnu poveznicu na prigodne materijale za proslavu 46. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija, koje župnici i župni suradnici mogu iskoristiti u obilježavanju toga dana. Riječ je o Papinoj poruci za taj dan, a objavljeni su i njezino tumačenje koje je uz prigodnu homiliju za VII. vazmenu nedjelju i zazive molitve vjernika pripremio Odbor za medije HBK. Na poveznici se nalazi i za tu prigodu izrađen plakat kojega župnici mogu otisnuti i na njima upisati točno vrijeme misnoga slavlja na kojem će se posebno obilježiti Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija te staviti na oglasne ploče u župnim crkvama i kapelama. Korisnici će na toj poveznici moći pronaći i druge korisne sadržaje za produbljivanje spoznaje o odnosu Crkve i medija.

Središnji događaj obilježavanja 46. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija u Zagrebačkoj nadbiskupiji bit će susret župnih medijskih suradnika i crkvenih medijskih djelatnika u srijedu 23. svibnja u 19 sati u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu u sklopu inicijative Misije u gradovima. (ika/bitno.net)