U ovu subotu, 14. svibnja, održava se sedmi po redu Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Zagrepčani će se u subotu u 11 sati okupiti kod HNK, na Trgu Republike Hrvatske i pod geslom Život je zakon! hodati za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca, cijele obitelji. Miroljubivim hodom kroz naš grad, opet će se radosno i uz pjesmu, poslati važna poruka da je svaki život važan. U organizaciji 7. Hoda za život u Zagrebu sudjeluje nekoliko stotina volontera. Svima njima zahvaljujemo, bez njihova nesebičnog rada Hod za život ne bi bio ovakav veliki događaj, rekla je studentica Kristina Kolovrat, članica organizacijskog tima Hoda za život Zagreb.

„Četiri medicinska fakulteta u RH su na pitanje Ustavnog suda kad započinje ljudski život odgovorila – začećem. Svaka žena ima pravo na točne informacije o razvoju svog djeteta i posljedicama pobačaja. Djetetovo srce kuca već 18. dan od začeća, do 8. tjedna svi su tjelesni organi formirani, s 10 tjedana dijete ima isti onaj otisak prsta koji će ga tijekom cijeloga života nepogrešivo razlikovati od preostalih 7 milijardi ljudi na Zemlji.  S 12 tjedna dijete se smiješi, od najranije dobi nerođeno dijete osjeća bol“, podsjetila je Kolovrat.

Luka Holjevac, ekonomist i poduzetnik zahvalio je svim liječnicima, medicinski sestrama i farmaceutima koji se koriste prizivom savjesti da bi zaštitili oba pacijenta o kojima su dužni brinuti se – i majku i nerođeno dijete.

„Priziv savjesti ili prigovor savjesti odluka je pojedinca da odbije izvršiti neku obvezu koju mu nameće pravni sustav. Pravo na priziv savjesti proizlazi iz slobode savjesti, koja je zajamčena člankom 18. Opće deklaracije o pravima čovjeka i Ustavom Republike Hrvatske“, naglasio je Holjevac.

Andreja Duvančić, članica Nacionalne koordinacije Hoda za život Hrvatska i organizacijskog tima za Zagreb, najavila je da će se zastave Hoda za život sutra zavijoriti na 60-ak jarbola u Zagrebu ovaj četvrtak i tijekom cijelog sljedećeg tjedna. Najavila je da će povorka života hodati od HNK kroz Frankopansku, Ilicom do Trga bana Josipa Jelčića, zatim Praškom ulicom do Zrinjevca. Rekla je da će svima poznati pro life autobus puštati odličnu glazbu, a pjevači s gitarama stvarati super atmosferu. Najavila je i da će građani na Zrinjevcu čuti liječnika koji se koristi prizivom savjesti i majku koja je u 6. mjesecu trudnoće doznala da je njezino nerođeno dijete teško bolesno.

„Hod za život zalaže se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji. Prošlu smo subotu hodali u Varaždinu i Vinkovcima, zatim u Slavonskom Brodu, ove subote hodat će se u Zagrebu, a svake iduće subote u svibnju i dvije subote u lipnju hodat će se u Splitu, Imotskom, Zadru, Pločama, Sisku, Osijeku i Rijeci, dakle ukupno 11 gradova Lijepe Naše. Svi mi hodamo potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci, okupljeni oko znanstvene činjenice da čovjekov život započinje začećem“, naglasila je Andreja Duvančić, i sama trudnica.

„Mi koji živimo u demokraciji suodgovorni smo za zakone i za odnos društva prema najranjivijima, prema bolesnima. Neprihvatljivo nam je da se bolesne i slabe u našem društvu označava kao manje vrijedne. Trudnice i majke male djece su najdiskriminiranija skupina u Hrvatskoj kad se govori o radnim pravima“, podsjetila je Duvančić.

„Veselimo se ovogodišnjem Hodu za život, jer će gradom Zagrebom u ozračju radosti i veselja hodati djeca, mladi, obitelji, naši djedovi i bake da bi poslali jasnu poruku da nam je svaki život važan! I da život svakog čovjeka trebamo štitit od početka, do kraja, od začeća do prirodne smrti. Tako stvaramo optimizam u našem gradu, u svakom gradu, potičemo aktualnu vlast da ulaže u mlade, u obitelji, u obrazovanje i radna mjesta, da omogući majkama fleksibilnije radno vrijeme, a svim ljudima koji žele imati djecu/obitelj da to mogu imati uz konkretne društvene i ekonomske poticaje“, zaključila je Andreja Duvančić.