Prošlog vikenda, 24. – 26. veljače, u Zagrebu, Hotel Phoenix, odvijao se molitveni susret Nacionalnih službi zajedništva i zajednica Charis Europe.

Odmah da pojasnimo o čemu se radi: Charis je tijelo javnog crkvenog prava koje je imenovao papa Franjo da okuplja sve duhovne stvarnosti karizmatske obnove Katoličke Crkve. Nacionalne službe zajedništva su koordinacije od sedam osoba izabrane za predstavnike tih stvarnosti na nacionalnim razinama. Svrha ovih nacionalnih službi je pomoć u rastu, osnaživanje djelovanja i izgrađivanje zajedništva.

Hrvatska služba zajedništva Katoličke karizmatske Obnove u Duhu Svetim bila je domaćin ovog susreta na europskoj razini. Osim domaćinstva Hrvati su aktivno sudjelovali u izradi programa i vođenju molitvenog susreta zajedno s Europskom službom zajedništva. U ovoj kontinentalnoj koordinaciji je jedan član i Hrvat kao koordinator za mlade.

Prisustvovalo je 85 članova službi iz dvadeset i jedne zemlje Europe – od Portugala do Bugarske. Programu su doprinijeli pomoćni biskup Ostrogonsko – budimpeštanski mons. Gabor Mohos, 10 svećenika i redovnika te 4 đakona različitih narodnosti. Okupljene je posjetio i preč. Marko Kovač, biskupski vikar za vjernike laike u  Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Susret je započeo u petak 24. veljače svetom misom te klanjanjem pred Presvetim Sakramentom i pokorničkim bogoslužjem za područje rada Charis nacionalnih službi i voditelja zajednica. Drugi dan bio je ispunjen molitvama, slavljenjem, predstavljanjem i upoznavanje predstavnika zemalja. Osobito upečatljiva su bila razmatranja Božje Riječi i kateheze, molitva za sve nacionalne službe. Kako i dolikuje susret je završen sa svetom misom, slavljenjem, molitvom i osluškivanjem Gospodnjeg poslanja za nas u današnjem vremenu. Nedjelja je započela euharistijom i druženjem. Na kraju su donesene smjernice priprema za Generalnu skupštinu na svjetskoj razini i susret sa Svetim Ocem koja će se održati na jesen. Zanimljivo je bilo čuti iskustva nazočnih i uskladiti viziju slijedećih koraka.

Možemo reći da je horizontalni smisao ovog prvog susreta na kontinentalnoj razini upoznavanje, umrežavanje, izgrađivanje zajedništva i ujedinjavanje snaga kojima nas je Gospodin podario. Okomiti smisao je da nas Gospodin pohodi, pročisti i ispuni novim poletom, nadahnućima i vizijama za naše zajedničko služenje i poslanje Charisa u Crkvi te obnova dijeljenja dara izljeva Duha Svetoga na nove načine. Sudionici su se dogovorili za potpore u radu za obnovu kako lokalnih zajednica, tako i Europe. Moglo se čuti kako Europa žeđa za Kristom, puninom života vječnoga koji oživljuje i obnavlja. Susret je donio Ohrabrenje i osnaženje Gospodinom u ovom novom zajedništvu održanom po prvi put u okviru Charisa, a to se moglo prepoznati na ozarenim licima sudionika.