Pokornička procesija „Za križem”, jedinstvena cjelonoćna procesija koja se već punih pet stoljeća obavlja na otoku Hvaru u noći s Velikoga četvrtka na Veliki petak održat će se i ove godine unatoč trenutnoj epidemiološkoj situaciji s 1. na 2. travnja.

Kako je objavila Turistička zajednica općine Jelsa, procesija će se održati u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama. Izmjene o održavanju same procesije moguće su te se očekuje odgovor Stožera civilne zaštite o možebitnim promjenama o broju sudionika, pridržavanju mjera i načinu održavanja. U procesiji je za sada dozvoljeno 50 sudionika i to samo osobe koje odabere križonoša.

Tradicionalna noćna procesija na Hvaru izraz je vjerskoga i kulturnoga identiteta središnjega dijela otoka Hvara, a nastala je iz poštovanja prema događaju krvarenja sv. Križića 1510. godine. U toj svjetski poznatoj procesiji sudjeluje šest mjesta na središnjem dijelu otoka: Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska.

U procesiji „Za križem” u kojoj je iznimna čast biti križonoša, red na nošenje križa čeka se godinama, a zainteresirani križonoše upisuju se još kao djeca. U ovogodišnjoj pokorničkoj procesiji, koja počinje u večernjim satima na Veliki četvrtak, 1. travnja, a koju pripremaju i provode bratovštine, križonoše su Dario Belić (1986.) iz Jelse, zatim Ivan Ojdanić (1989.) iz Pitava, Antonio Grgičević (1991.) iz Vrisnika, Toni Carić (1988.) iz Svirača, Cvjetko Tresić (1988.) iz Vrbanja i Rino Krstić (1983.) iz Vrboske. Prema podacima koje je objavila župa Uznesenja Marijina u Jelsi, odakle kreće jedna od procesija, najmlađi križonoša ove godine bit će 30–godišnji obrtnik Grgičević iz Vrisnika, a najstariji 38–godišnji diplomirani inženjer nautike Krstić iz Vrboske.

Za pokorničke procesije koja počinje u 22 sata križonoše će ponijeti križeve koji su teški od 10 do 18 kg, a kretat će u smjeru kazaljke na satu tako da se procesije u svojemu kretanju ne susreću. U tijeku pobožnosti sudionici će prijeći put oko 25 km. Križonoše će prema tradiciji ispratiti i dočekati njihovi župnici, a pri dolasku osobito je dirljiv trenutak kada križonoša s križem trči u zagrljaj župniku. Procesija završava ujutro oko 7 sati.

Inače, cijela procesija moći će se pratiti uživo OVDJE.

Kako je izgledala prošlogodišnja, jedinstvena procesija u vrijeme prvog “lockdowna” možete pogledati OVDJE.