SusretFoto: IKA
“Služimo radosno, Kristu, prijatelju” bilo je geslo XVII. susreta ministranata Đakovačko-osječke nadbiskupije, održanog 23. lipnja u znaku zlatnog jubileja – 50. obljetnice od Prvog kongresa ministranata, čiji je domaćin i organizator tada bio mons. Marko Majstorović, a mjesto događanja, kao i ove godine, bila je župa Presvetog Trojstva u Tordincima.

Misno slavlje s više od 1600 okupljenih ministranata i ministrantica predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, u koncelebraciji s pomoćnim biskupom Đurom Hranićem te brojnim svećenicima, a susret je organiziralo Povjerenstvo za pastoral ministranata Đakovačko-osječke nadbiskupije pod vodstvom vlč. Josipa Ivešića. Svi ministranti dobili su majice s geslom susreta, a za tu prigodu napisana je i “Ministrantska himna” koju su sudionici učili pjevati uz vodstvo Dječjeg zbora Anđeli osječke župe Sv. Luke, evanđeliste, koji je animirao i misno slavlje. Predprogram su uz pjesmu obogatila svjedočanstva dvojice bogoslova đakovačkoga Bogoslovnog sjemeništa, Ivana Begovića i Emanuela Matesa. Nakon mise napravljena je “milenijska fotografija” svih sudionika, a u slijedilo je nogometno natjecanje i igre na otvorenom.

Ovogodišnji domaćin župnik u Tordincima Marko Bubalo podsjetio je kako je Prvi ministrantski kongres održan 7. i 8. kolovoza 1962. zahvaljujući tadašnjem župniku Majstoroviću. Oko kipa Fatimske Gospe tada se okupilo 600 ministranata iz 40 župa, a sudjelovali su i biskup đakovački, bosanski i srijemski Stjepan Bauerlein, nadbiskup sarajevski Marko Alapić te oko 50 svećenika. Nakana Prvog kongresa ministranata bilo je uspjeh II. vatikanskog sabora koji je započinjao te svećenička i redovnička zvanja. XVII. susret ministranata u znaku zlatnog jubileja bio je zahvalnog karaktera, a tordinački župnik rekao je kako su nakane slične onima prije 50 godina, pa je ministrante potaknuo da mole za papu Benedikta XVI. i zahvaljuju za njegov posjet Hrvatskoj, za nadbiskupa Srakića koji vrijedno i odvažno vodi Đakovačko-osječku nadbiskupiju te i ovoga puta za svećenička i redovnička zvanja.

Došli smo u radosti zahvaliti Gospodinu za snažne korake pastorala ministranta započete u Tordincima, kolijevci ministrantskog pokreta i druženja, rekao je mons. Srakić uvodeći u euharistijsko slavlje, koje je počelo svečanom procesijom te donošenjem kipa Gospe Fatimske na oltarni prostor. Podsjetio je kako je organizirati kongres ministranta u doba komunizma bio pravi junački pothvat te zahvalio prvoj generaciji ministranata što se tada, 1962. godine, nije bojala doći i priznati pred sobom, Crkvom i društvenom zajednicom – “mi smo službenici oltara”. “Želimo moliti Gospodina za budućnost. Da prati naše ministrantske redove, da nikada u tim redovima ne dođe do sumnje i nepovjerenja prema svećenicima i svećenika prema ministrantima, nego da uvijek, rukom pod ruku, idu u izgradnju Crkve đakovačko-osječke”, istaknuo je nadbiskup.

Stavljajući pred okupljene lik vlč. Majstorovića, koji najbolje ocrtava njegova briga za ministrante i dugogodišnje izdavanje lista “Ministrant”, mons. Srakić ministrantima i ministranticama posvijestio je da su oni Isusovi prijatelji. Svoje apostole Isus je nazvao prijateljima te je s njima dijelio cijeli svoj život, i kušnje i muku, kako to čine prijatelji, a rekao im je i sve što je čuo od svoga Oca. “Uz svećenika, koji je prvi Isusov suradnik, stoje ministranti, prvi svećenikovi suradnici, koji ga ne ostavljaju nikada. I kada je lijepo vrijeme, i kada kiša pada, i kada sniježi, i kada je vruće, ali i kada se smrzavamo u našim hladnim crkvama, vi ste uz svećenika, a preko svećenika u euharistiji. Stoga, imate pravo nazvati se prijatelji Isusovi”, rekao je nadbiskup. Isusovi prijatelji ne samo da poznaju otajstvo Njegova poslanja, nego prihvaćaju i Njegove upute, stoga je potrebno prelistati i pogledati što je Učitelj učinio za Dvanaestoricu, rekao je mons. Srakić te službenicima oltara poručio: “Proučavajte Isusovu nauku i njegov život, tražite radost razgovora s Njim u molitvi, izbjegavajte ono što se Isusu ne sviđa a to je grijeh, ljubite sve što ljubi Isus, budite prijatelji svima te odgovorite na poziv ako vas Isus zove da ga slijedite izbliza, u svećeništvu i redovništvu.

“Tko prestane biti prijatelj, zapravo prijatelj nije ni bio”, poslužio se poslovicom mons. Srakić i potaknuo ministrante na ustrajnost unatoč poteškoćama, govoreći: “Postoji jedan prijatelj koji nikad ne ostavlja, a to je Isus. U svim krizama ostaje Gospodinova volja da među prijateljima vlada bratska, sestrinska ljubav. Slika prijateljstva što je vladala u prvoj zajednici ostaje za sve kršćane dijalog i snaga. Zato dragi prijatelji Isusovi ostanite vjerni tom Prijatelju, u radosti mu služite, i veselju”. Na kraju misnoga slavlja mons. Srakić uz zahvalu župnicima, redovnicima i redovnicama koji brinu za ministrante, zahvalio je i roditeljima službenika i službenica oltara, koji ih potiču, bude i podsjećaju kada su na redu za ministrantsku službu.

Zahvaljujući svima koji su pridonijeli ostvarenju Nadbiskupijskog susreta ministranata, napose Povjerenstvu za liturgijski pastoral, Povjerenstvu za pastoral mladih, Ustanovi za uzdržavanje klera Đakovačko-osječke nadbiskupije i domaćinima u Tordincima, povjerenik Ivešić je mons. Srakiću i mons. Hraniću darovao majice s geslom susreta, a ministrantima i ministranticama je poručio: “Dragi ministranti, ostanimo vjerni svojoj službi. Služimo radosno, Kristu, prijatelju.”

Nakon mise uslijedio je nogometni turnir ministranata te igre na otvorenom. Nogomet je igralo 14 ekipa, a pobjedu su izborili ministranti župe sv. Roka iz Đakovačke Satnice, drugoplasirani su ministranti župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja iz Vladislavaca, a trećeplasirani ministranti župe sv. Martina biskupa iz Strizivojne. Igre na otvorenom vodili su animatori za mlade, a svi sudionici kući su se vratili s letkom o Prvom kongresu ministranata, vlč. Majstoroviću i župi Tordinci te samoljepivim sličicama sv. Tarzicija, sv. Dominika Savija i sv. Poliona, zaštitnika ministranata. (ika/bitno.net)