Evanđelje današnje četvrte nedjelje došašća, koja širom otvara vrata slavlju otajstva svetkovine Rođenja Gospodinova, isto je ono Evanđelje koje se naviješta na svetkovinu Naviještenja Gospodinova i koje u sebi sadrži najradosniju vijest u ljudskoj povijesti: da će Marija, „milosti puna“, osjenjena Duhom Svetim, roditi Spasitelja.

Taj raspon od devet mjeseci vraća nas točno u ovogodišnji mjesec ožujak, iz kojega pamtimo njegov 22. dan, onu nedjelju nakon svetkovine sv. Josipa i neposredno pred Blagovijest. Taj je dan duboko obilježio živote svih stanovnika Zagreba i okolice, a osobito vjernika naše nadbiskupije, jer je u potresu stradalo puno domova i drugih zgrada, a među njima je teško oštećena i naša Prvostolnica.

Drago nam je da, premda u skromnim okolnostima, u građevini prepunoj rana i posljedica potresa, danas možemo najaviti da će zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, predvoditi euharistijsko slavlje u četvrtak, 24. prosinca, u večeri Badnjaka, s početkom u 21 sat (‘misa polnoćka’) i Danju misu svetkovine Rođenja Gospodinova u petak, 25. prosinca, s početkom u 10 sati.

Ujedno napominjemo da će na sam dan Božića i nadalje svete mise u Katedrali biti slavljene prema nekadašnjemu uobičajenom rasporedu, to jest: nedjeljom i blagdanima u: 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18 sati, a svagdanima u: 7, 8, 9 i 18 sati.

Tijekom svih slavlja trebat će se pridržavati odredaba kojima se nastoji spriječiti širenje virusne infekcije. Osim toga, budući da se u samoj Katedrali odvijaju radovi na obnovi, vjernici će ubuduće biti obavještavani o eventualnim odstupanjima od redovitoga rasporeda liturgijskih slavlja.

U našoj čežnji da se u Prvostolnici čim prije ponovno nađemo u slavljeničkoj zajednici Crkve, Gospodin nam je podario da taj početak bude upravo na Božić, u duhu skromnosti, poniznosti i radosne zahvale. Neka to bude dodatni poticaj da u zajedništvu s Isusom, svetim Josipom i Blaženom Djevicom Marijom, snagom Božjega Duha, i mi budemo oblikovani Radosnom viješću. Pritom ne zaboravljamo da nas je uvijek u našoj Crkvi-majci proteklih mjeseci zagovorno pratila i čekala blizina blaženoga Alojzija Stepinca. Gledajući dolazak Božje ljubavi na svijet u Djetetu još većim pouzdanjem i zamahom obnavljajmo duhovni dom naše nadbiskupije, pri čemu zacijelo neće izostati zauzetost za ljepotu naše prvostolnice.

+ Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački
Velik prepošt Prvostolnog kaptola zagrebačkog, v. r.

Zagreb, 20. prosinca 2020.