Pod geslom „Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti“ (Ps 133) tridesetak volontera iz Zajednica Ekosspiritus – Samobor, Župa svete Barbare – Vrapče i Zadruga za etično financiranje uputili su se u srijedu 9. srpnja u Gunju na radno-duhovni kamp u kojem su ostali do nedjelje 13. srpnja

Gunja

Volonteri su najprije posjetili crkvu svetog Jakova gdje su se pomolili i zamolili Božji blagoslov na njihov cjelokupni boravak i rad u Gunji kao i za sve unesrećene u ovoj poplavi. Nažalost župnik Gunje vlč. Josip Semialjac nije ih dočekao, jer je upravo u to vrijeme izbivao iz Gunje dogovarajući neku novu donaciju hrane za svoje unesrećene župljane i mještane.

U prostorijama islamskog centra u Gunji, gdje su se uputili na ručak, a gdje je organizirana pučka kuhinja, u kojoj Oružane snage RH provode veterinarsko-sanitarni nadzor prijema, pripreme i podjele hrane, a namirnice za kuhanje i pribor za konzumaciju hrane osigurava Mešihat Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj i Hrvatski Caritas, dočekao ih je glavni imam u Gunji, Idriz efendija Bešić te im kratko objasnio povijest dolaska muslimana u Gunju koju su uglavnom bježali za vrijeme Drugog svjetskog i Domovinskog rata pred četnicima iz Bosne i Hercegovine. Imam im je zaželio dobrodošlicu, istaknuo dobre odnose s katolicima, te zahvalio što na ovakav način žele pomoći njegovim sumještanima.

Gunja1

Volonteri iz Zagreba i okolice među kojima je najmlađa Petra iz šestog razreda, a najstarija majka u pedesetim sa svojim sinom srednjoškolcem, uputili su se u postavljeni šator u starom središtu Gunje nekoliko desetaka metara od crkve svetog Jakova i počeli uređivati svoje privremene krevete – vreće za spavanje, stolove, te razdjeljivati različite artikle koje su prikupili za rad i pomoć Gunjanima.

Zajedničko djelovanje započeli su prigodnom katehezom upoznavanja koju je vodio Radovan Librić, vjeroučitelj i tajnik Udruge Ekosspiritus. Volonteri su se najprije upoznali međusobno, s obzirom na to da dolaze iz različitih dijelova Zagreba i okolice, nakon čega im je vjeroučitelj Radovan prezentirao ciljeve radno-duhovnog kampa u Gunji: Biti s ljudima poplavljenog područja i staviti se na raspolaganje obiteljima u jednostavnim poslovima čišćenja kuća, dvorišta i gospodarskih objekata. S ljudima dijeliti zajedništvo u jednostavnosti smještaja, hrane, žeđi dana i neudobnosti jednostavnih prostirki za noćenje. Staviti se u stav slušanja i razumijevanja onih kojima je poplava nakon Domovinskog rata ponovno uzela sve materijalno i otežala život u mjestima gdje žive stoljećima. Započeti edukaciju i informiranje o programima obnove koja uključuje orijentaciju na ekološku proizvodnju hrane te prijelaz na obnovljive izvore energije. Duhovno pomoći domaćim ljudima kroz razgovor i slušanje, pozivom na večernje programe, pjesmu, molitvu i euharistiju. Graditi zajedništvo grupe za odgovorno gledanje na socijalni nauk Crkve te pomoć braći ljudima kroz socijalno poduzetništvo. Započeti prijateljske odnose koji će rezultirati stalnim kontaktima i konkretnom pomoći što se posebno odnosi na mlade ljude, srednjoškolce i studente.

Gunja3

Sve ove postavljene ciljeve mladi volonteri uspješno su ostvarili o čemu svjedoče izjave samih Gunjana koji su svakim danom sve više navraćali u „šator susreta“ kako su ga počeli nazivati i volonteri i Gunjani. Lijepi trenuci susreta bili su i u župnoj crkvi svetog Jakova svih pet dana na misnim slavljima koja su svojim pjevanjem i sviranjem animirali volonteri dok je euharistijska slavlja predvodio mons. Antun Sente, ml., župnik iz Vrapča u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Josipom Semialjcem. Posebno lijepi bili su i katehetski susreti svakog dana koje je vodio vjeroučitelj Radovan kojima su se također pridruživali ljudi iz susjedstva. Goran Jeras i Krešimir Prevendar za vrijeme jedne kateheze prezentirali su Zadrugu za etično bankarstvo koja želi uz pomoć svojih stručnjaka i suradnika pomoći mještanima Gunje da svoje domove obnove suvremenim načinom kojim će se maksimalno uštedjeti energija, kao i pomoć pri uzgoju ekološke hrane. Zadruga za etično bankarstvo je i zastupnik Europskih etičnih banaka koje svojim veoma povoljnim kreditima žele pomoći unesrećenima u poplavi.

Jedan četrdesetogodišnjak Gunjanin, koji je već bio na samom rubu besmisla i depresije, kada je vidio mlade animatore s koliko volje i ljubavi otucaju zidove, izvoze smeće iz poplavljenih kuća, kazao je kako su mu oni vratili smisao i snagu za daljnju obnovu vlastite kuće. Djed Mato, preko 70 godina starosti, kazao je kako neće više nikom dozvoliti da netko prigovara na mlade, jer su upravo oni ovdje pokazali kako su veoma osjetljivi na ljudsku nevolju i spremni pomoći kako umiju i znaju. A lijepa riječ i zajedništvo u nevolji koji put ima veći učinak od brojnih materijalnih darova.

Zapravo najsnažniji trenutak opravdanosti ovog duhovno-radnog kampa dogodio se u subotu navečer kada su sami mještani Gunje pripremili večer zahvale za svoje animatore. Iako i sami unesrećeni Gunjani htjeli su počastiti svoje goste s kojima su se sprijateljili i otvorili svoju široku slavonsku dušu. Mnogi su posvjedočili kako je nakon poplave, odnosno puknuća nasipa u Rajevu selu prije dva mjeseca, te večeri prvi put zaorila pjesma Gunjom. Večeri prijateljstva prisustvovali su i gunjanski župnik vlč. Josip kao i redovnice Sestre Naše Gospe s. Patricija i s. Jasna koje djeluju pri ovoj župi.

Gunja2

Završetak duhovno-radnog kampa dogodio se u nedjelju misnim slavljem koje je predvodio mons. Sente u koncelebraciji sa župnikom Josipom, a pjesmom su ga animirali volonteri. Pjevala je cijela crkva.

Posebno je bio dirljiv prinos darova koje je vodio vjeroučitelj Radovan prinoseći kruh i vino, ali i špatlu, sprej za komarce, lopatu, te druge „predmete“ kojima su se služili volonteri proteklih pet dana.

Nakon zahvalnog misnog slavlja animatori su mještanima podijelili sav alat te brojna sredstva za čišćenje prostorija i osobnu higijenu kao i prikupljenu hranu koju su sa sobom donijeli iz Zagreba.

Odlazeći iz Gunje posjetili su svetište Gospe Šumanovačke te na mjestu puknuća nasipa napravili živi zid želeći time poručiti svojim novim prijateljima da će od sada i oni učvršćivati i biti živi branik od raznih nevolja koje ih još uvijek prate.

A.S. | Bitno.net