O tijeku obnove župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije na zagrebačkom Dolcu teško oštećenu u potresima 2020. godine, u utorak 8. studenoga 2022. za Hrvatsku katoličku mrežu izvijestio je župnik preč. Josip Kuhtić.

Vanjski i unutarnji zidovi crkve pokriveni su skelama, a oltari, orgulje, vitraži i stara propovjedaonica zaštićeni su drvenim oblogama. Druga faza obnove, konstrukcijska sanacija počela je u srpnju 2022.

„Obnova crkve napreduje jako dobro i nadamo se da će se tim tempom nastaviti. S obnovom crkve na Dolcu dugo se čekalo. Sada je krenulo i nadam se da će skori razgovor s inženjerima koji vode obnovu otvoriti mogućnost da se već na ljeto otvori barem jedan dio crkve“, najavio je preč. Kuhtić.

Rekao je da nakon potresa nitko nije znao koliko je crkva teško oštećena. Stručnjaci kažu da je oštećena više od zagrebačke prvostolnice te da je pravo čudo što se nikomu nije ništa dogodilo. Mise su se u crkvi slavile sve do drugog potresa i još kratko poslije njega. No, inženjeri su utvrdili da crkva ipak nije sigurna za korištenje, pa se liturgijski i pastoralni život preselio u župne dvorane na Kaptolu 3.

Svakoga dana ondje se slave tri mise te se svakodnevno ispovijeda. Također je svakoga dana od 11:30 do večernje mise izložen Presveti Oltarski Sakrament. Kao primjer životnosti pastorala, preč. Kuhtić naveo je da je od preseljenja slavljeno 20 krštenja, a prošle godine, u nemogućim uvjetima, podijeljeno je 145 svetih pričesti. Neki parovi su ondje sklopili i sakrament ženidbe.

„To su sve mali pomaci i u poniznosti smo naučili puno toga. Pomalo ta oholost, koja je možda bila prisutna u nama, nestaje jer smo iz jedne prelijepe katedrale došli u ovaj bogoslužni prostor, ove dvije-tri dvoranice. Ali i to isto nešto govori, to je pohod Božji nama. U centru grada Zagreba, na samo par koraka od Trga bana Jelačića, je najljepša barokna crkva u Zagrebu.

A kad se crkva obnovi, tu će biti i prekrasne crkvene stube koje mogu poslužiti kao amfiteatar za održavanje mnogih koncerata i okupljanja tijekom cijele godine. U zagrebačkoj prvostolnici imali smo Festival orgulja, koji planiramo ubuduće organizirati ovdje. Dao Bog da se crkva čim prije otvori, jer dugo je trebalo čekati sve dokumente i dozvole, pa i da se pripremi projekt. Sada je to krenulo i vjerujem da sada nećemo stati“, kazao je župnik Kuhtić.