Stožer civilne zaštite RH donio je nove mjere za društvena okupljanja, prenosi IKA. Prema tim odredbama dopušteno je održavanje vjenčanja i pogreba, uz strogo pridržavanje mjera zaštite. Napomenimo kako se odluka odnosi na civilne i vjerske ceremonije. Unatoč tome, Katolička Crkva u Hrvatskoj već je ranije donijela odluku o ukidanju slavljenja sakramenta vjenčanja, o čemu više možete pročitati u dijelu teksta o crkvenim mjerama.

Vjenčanje

S obzirom na rizik prijenosa koronavirusa prilikom okupljanja većeg broja osoba na istom mjestu, uvode se protuepidemijske mjere prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva te održavanja svadbenih svečanosti.

Sklapanje braka u građanskom ili vjerskom obliku te sklapanje životnog partnerstva održava se isključivo u krugu najuže obitelji te službene osobe ili predstavnika vjerske zajednice (kako smo napomenuli Katolička Crkva u Hrvatskoj dodatno je postrožila ove mjere te je već obustavila sva slavlja sakramenta vjenčanja u crkvama i na otvorenom – više o tome ispod), poštujući mjere i upute koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Nijedan od sudionika ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije.

Obustavlja se održavanje svih oblika svadbenih svečanosti.

Pogreb

S obzirom na rizik prijenosa koronavirusa, prilikom okupljanja većeg broja osoba na istom mjestu uvodi se protuepidemijska mjera načina održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja koja se odnosi na osobe u području Republike Hrvatske te na pravne i fizičke osobe koje se bave pogrebnom djelatnošću.

Za vrijeme trajanja mjere iz ove odluke:

  • pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice, poštujući upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo:
  • obavijest o smrti (osmrtnica) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne
  • obustavlja se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća

Nijedan od sudionika ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije.

Stožeri civilne zaštite dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjera iz ove Odluke koja stupa na snagu 20. ožujka i vrijedi 30 dana od dana donošenja.

Crkvene mjere

Podsjećamo u nedavno objavljenom dokumentu HBK kojim je na neodređeno vrijeme suspendirano javno slavljenje misa, propisane su dodatne mjere za slavljenje drugih sakramenta i održavanje sprovoda.

Premda izrijekom ne spominju vjenčanje, biskupi su u prvoj točki mjera istaknuli kako se “sve svete mise, slavlja sakramenata (što uključuje i sakrament vjenčanja, op. Bitno.net), sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima”.

O pogrebu pak govori točka 7 istog dokumenta: “Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.”

Bitno.net