Vjeroučenici hodočastili u katedralu

Oko četiri tisuće vjeroučenika osnovnih škola s područja cijele Zagrebačke nadbiskupije hodočastilo je u subotu 9. lipnja u pratnji svojih vjeroučitelja u zagrebačku prvostolnicu. Ti su vjeroučenici predstavnici svojih vršnjaka iz 170 škola, odnosno 150 župa iz cijele nadbiskupije, a na hodočašću su ih pratili i ravnatelji i ostali nastavnici, kao i župnici i roditelji, djedovi i bake. Zahvalno hodočašće organizirao je Ured Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, na čelu s predstojnicom dr. s. Valentinom Mandarić, u sklopu projekta Misije u gradovima, kao i u povodu kraja školske godine.
Vođeni logom hodočašća „Hodočašće u zajedništvu Crkve”, učenici su zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću zahvalili na susretu, kao i svemu što čini za Crkvu, a svoje su zahvale izrazili prigodnim molitvama i darovima.

Tako su najmlađi učenici (1. – 4. razreda) svoje viđenje zajedništva pretočili u molitve koje su ukoričene darovali kardinalu. Stariji učenici (5. – 8. razred) kardinalu su uručili ukoričena pitanja koja su mu željeli postaviti, dok su učenici s posebnim potrebama kardinalu darovali slike i crteže koje su sami izradili.
Pretprogram su osmislili vjeroučitelji zajedno s učenicima te su pjesmom i dječjim molitvama animirali okupljanje učenika i uveli u molitveno ozračje. Zborom učenika iz više zagrebačkih osnovnih škola koordinirala je s. Željka Janja Čeko.

U molitvenom dijelu hodočašća sudjelovali su vjeroučenici koji su pod budnim okom svojih vjeroučitelja sami pisali molitve i molitvene zazive te time pridonijeli zajedništvu i hodočašće učinili specifično svojim.

Primjećujući koliko je zagrebačka katedrala lijepa ispunjena tolikim mladim hodočasnicima, kardinal Bozanić je učenicima i vjeroučiteljima zahvalio na susretu te ih pozvao da ostanu Kristovi prijatelji i navjestitelji koji će Kristovo prijateljstvo svjedočiti svojim vršnjacima. Učenicima je kardinal protumačio i znak križa kao znak pripadnosti Kristu i Crkvi. Pozvavši djecu da znakom križa započnu svoj dan i preporuče se Bogu, kardinal je tu molitvu protumačio rekavši kako se taj znak čini „U ime Oca, koji je na čelu svega i Isusa koji mene ljubi i Duha Svetoga koji mene grli”.
Svaki je učenik na dar i uspomenu dobio lančić i medaljicu s likom blaženog Alojzija Stepinca te sličicu sa zagovorom Presvetoj Bogorodici Mariji, molitvom koju su zajedno molili u katedrali. (ika/bitno.net)