Na blagdan Gospe od Zdravlja 21. studenog svečano i radosno je bilo u Općoj bolnici u Dubrovniku koju je pohodio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović sa suradnicima uz završetak biskupijske akcije provedene po župnim zajednicama u kojoj je prikupljen novčani iznos od 152.000 kuna za tri aparata za praćenje trudnoća potrebna ginekološkom odjelu, objavljeno je na stranicama Dubrovačke biskupije.

Ravnatelj bolnice dr Mario Bekić zahvalio je na daru Biskupiji, Caritasu kao i svim vjernicima koji su se u svojim crkvama i župama uključili u ovu akciju za nabavku tri CTG uređaja. „Ovo su instrumenti bez kojih se ne može raditi svakodnevni rad sa trudnicama kojima se prati rad srca ploda“, kazao je ravnatelj istaknuvši kako je ovo jedan pozitivan uređaj kao i jedna pozitivna tema u današnjim vremenima u kojima je svijet preplavljen različitim bolestima i ratovima. Svi uključeni u akciju na ovaj način „podržavaju život“, poručio je.

Biskup Glasnović istaknuo je kako se ovaj događaj odvija na blagdan Gospe od Zdravlja – Prikazanja Blažene Djevice Marije u hramu te je podsjetio da sve dobro dolazi od Boga. Na poticaj nekih svećenika i vjernika laika u dogovoru s biskupijskim Caritasom odlučili smo zamoliti vjernike po župama i crkvama da bi prikupili iznos za tri bitna uređaja za našu bolnicu, kazao je biskup. Zahvalio je svim vjernicima i župama na solidariziranju u činjenju dobra odnosno u pomoći liječnicima u praćenju novog života dodavši kako je demografija „možda najvažnija tema za naše društvo, pa i za našu Crkvu“.

Predsjednik Caritasa Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan opisao je kako se akcija provodila u mjesecu listopadu, „mjesecu posvećenom Blaženoj Djevici Mariji po kojoj je došlo spasenje našem ljudskom rodu“, u župama i crkvama. Zahvalio je posebno župnicima koji su zamolili i potaknuli  vjernike da se odazovu akciji te i samim vjernicima koji su osjetili važnost ovakve inicijative i uključili se svojim svesrdnim darivanjem u, kako je rekao, „slap dobrote“.

Ovim darom vjernika s područja cijele Dubrovačke biskupije nabavljeni su uređaji pomoću kojih roditelji prvi put mogu čuti otkucaje djetetova srca i koji služe za praćenje srčanih tonova djeteta u utrobi majke i kontrakcija trudnica. Dubrovačka bolnica ima samo tri takva uređaja koja se svakodnevno koriste, a time i troše, te nisu dovoljna za nadzor trudnica. Jedan od uređaja služi i za praćenje blizanačke trudnoće.

U predvorju ginekološkog odjela liječnik Zoran Tešanović s kolegom i sestrama pokazao je jedan od aparata i objasnio njegovo djelovanje. Biskup je potom obišao odjel, kratko se susrećući s rodiljama i novorođenim bebama te osobljem odjela. U bolničkoj kapelici Gospe od Zdravlja u koncelebraciji s bolničkim kapelanom don Miroslavom Karatovićem i pomoćnim kapelanom don Jurom Paponja biskup Glasnovič predslavio je euharistiju preporučivši Gospi liječnike, sestre, tehničare i ostalo bolničko osoblje. U molitve je također uključio sve one koji su svojim darom sudjelovali u nabavi triju uređaja za ginekološki odjel Opće bolnice Dubrovnik.