Trideset i tri misnice sv. Nikole Tavelića, skrojene u radionici Drvenkar, stigle su prošlog petka u svečevo šibensko svetište, a u povodu skore nacionalne proslave u Šibeniku, objavljeno je na mrežnim stranicama Svetišta.

Radi se o središnjoj proslavi jubileja „50 godina Tavelićeve kanonizacije“, a koja će se održati u nedjelju 21. lipnja, na dan kada je održana i kanonizacija u Rimu 1970. godine. U planu je da se na toj jubilejskoj misi predstavi i novi kip sv. Nikole Tavelića.

Liturgijski dizajn misnica osmislio je fra Josip Ivanović, a kao dominantni motiv uzeo je stilizirani križ uklesan u zidinama Samostana sv. Frane u Šibeniku. Na taj se način željela prikazati svečeva povezanost s njegovim rodnim gradom Šibenikom i s drevnim samostanom sv. Frane u Šibeniku, gdje je svetac sigurno proživio određene godine svojega redovničkog života – o čemu svjedoče brojni najstariji dokumenti prebogate baštinske knjižnice Samostana sv. Frane.

Misnice su crvene, kao znak mučeništva, a na dnu je apliciran franjevački grb, kao znak pripadnosti razgranatom franjevačkom redu koji je od vremena sv. Frane prisutan i u našim krajevima.

Misnice doniraju vjernici, štovatelji sv. Nikole Tavelića, stvarajući na taj način duhovno “posvojenje” ili zajedništvo sa svećenikom koji će tu misnicu nositi.

Ovo je također i poziv onima koji žele donirati jednu misnicu Svetištu neka se jave fratrima Samostana sv. Frane u Šibeniku pri Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića.