Istra

Sveto platno na kojemu je na znanstveno neobjašnjiv način utisnut fotografski negativ tijela čovjeka (s prednje i leđne strane) koji je bio teško bičevan, okrunjen krunom od trnja, raspet i proboden kopljem nakon smrti, čuva se u Torinu pa ga mnogi nazivaju i Torinsko platno. To je sigurno najvažnija relikvija kršćanstva.

Pošto se ovo Platno čuva u posebnim uvjetima pa ga se ne može vidjeti osim svaku 10-ak ili 20-ak godina kada se svečano izlaže za javnost, napravljene su kopije u prirodnoj veličini da bi se mogle štovati kao ikone Gospodina Isusa Krista ubijenog, položenog u grob i uskrslog.

Jedna od tih kopija bit će poklonjena župnoj crkvi u Kanfanaru (a time i cijeloj Hrvatskoj). U petak 25.05. će biti izložena u katedrali u Puli, u subotu 26.05. u porečkoj bazilici, a 27.5. u nedjelju u Kanfanaru gdje će stalno i ostati.

Delegaciju iz Torina, koju šalje torinski nadbiskup mons. Cesare Nosiglia, dolazi i mons. Giuseppe Ghiberti, povjerenik Vatikana za Platno.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Umberto II od Savoje 1983. oporučno je Torinsko platno ostavio Svetoj stolici koja je za svog povjerenika u Torinu postavila upravo mons. Ghibertija koji je mnogo puta imao direkti kontakt sa Platnom i o tome napisao mnogo knjiga.

Ovim događajem Kanfanar postaje svetištem Torinskog platna za cijelu Hrvatsku.

Program svečanosti:

10,30 Doček i prijem Platna na dar
11,00 Sveta misa s platnom
18,00 Susret s Platnom i mnsg. Giuseppeom Giberthijem – povjerenikom Vatikana za Sveto platno, predavanje i pitanja

Kanfanar.hr