0541af02d04e9001ad610760648191db

Jučer je u Europskom parlamentu u Strasbourgu na njegovoj plenarnoj sjednici održana rasprava povodom dokumenta Europske komisije “Izjava o nediskriminaciji u kontekstu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava”. Kao što smo već pisali o tome, riječ je o pokušaju da se ponovno aktualizira izvješće socijalističke zastupnice iz Portugala Edite Estrele kojim se traži da sve države članice tretiraju abortus kao temeljno ljudsko pravo, financiraju kontraceptivna sredstva, te provode permisivni koncept spolnog odgoja, koji bi također bio shvaćen kao ljudsko pravo. To je izvješće već odbijeno u Europarlamentu.

Tijekom rasprave za riječ se javila i hrvatska zastupnica Ruža Tomašić koja je progovorila o nametanju prava na abortus državama članicama, ali i pokušajima da se već odbačeno izvješće ponovno ubaci u proceduru.

“Moram iskazati žaljenje i razočarenje što se ova tema našla na dnevnom redu jer držim kako su zastupnici jasno i nedvosmisleno rekli što misle o njoj. Bojim se da određene političke snage ne mogu u potpunosti pojmiti demokraciju pa koriste i nasilne metode da svima nama nametnu svoja ideološka stajališta. I gospođo predsjednice, svi znamo da treba muškarac i žena da se začne dijete. Onaj čas kada će žena moći sama, bez pomoći muškarca začeti to dijete, onda može sama i odlučivati o tom djetetu”, rekla je među ostalim Tomašić.

Prenosimo video-zapis njezina kratkog i sažetog govora.


G. An. | Bitno.net