Mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, uputio je iz Dubrovnika video poruku povodom prvog Međunarodnog dana ljudskog bratstva koji se slavi 4. veljače. Njegova izjava objavljena je na stranicama Dubrovačke biskupije.

„Dragi prijatelji,

ponovno se javljam iz klaustra franjevačkog samostana, vezano uz sličnu temu, a ta tema je ljudsko bratstvo. Neki događaji našeg vremena vrlo brzo postaju povijesni. Tako je i događaj potpisivanja deklaracije o sveopćem bratstvu koju su papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyeb potpisali u Abu Dhabiju prije dvije godine. To je pokrenulo i druge. Plod toga je enciklika pape Franje „Fratelli tutti“, ali i proglašenje današnjeg dana od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Međunarodnim danom ljudskog bratstva.

Koristim ovu priliku da bih progovorio o toj temi, da bih svima čestitao ovaj dan, ali i da bi nas sve potaknuo da se više prepoznajemo kao braća i sestre.

Nedavno smo imali Tjedan molitve za jedinstvo kršćana i razmišljali smo o ekumenizmu. Ovaj dan nam je prilika da možda još više razmišljamo i o međureligijskom dijalogu. Uz to zajedničko zalaganje za dijalog pokušajmo se više zalagati i za prepoznavanje jedni drugih kao braće i sestara.

Jer kad je u pitanju čovjek i njegovo dostojanstvo onda nisu dozvoljene nikakve razlike.

U duhu tih želja svima čestitam ovaj prvi Međunarodni dan ljudskog bratstva! Želim da nam ovaj dan doista bude poticaj da se međusobno prepoznamo kao braća i sestre i da u duhu tog međusobnog prepoznavanja budemo braća i sestre, ali i dozvolimo drugima da nam budu braća i sestre.“