“Uvijek me iznenadi jedan dio medija. Evo mene živo zanima, da se to dogodilo nastavniku tjelesnog, fizike, matematike, da je to izrekao, bi li bio tako tretiran? Ponekad doživljavam medije kad je u pitanju vjeronauk, da nisu majka, nego maćeha. Zaista treba ista mjerila primjenjivati na sve”, rekla je u svom nedavnom televizijskom nastupu predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije s. Valentina Mandarić komentirajući slučaj zagrebačkog vjeroučitelja Krešimira Bagarića.

“I to pitanje je na mjestu”, napisao je kolumnist Večernjeg lista Marinko Jurasić koji je u svom današnjem komentaru problematizirao nedosljedan odnos medija i javnosti prema Crkvi koji se jasno pokazao i u napisima o zagrebačkom vjeroučitelju koji je snimljen kako svojim učenicima na neprikladan način govori o nekim političarima.

“Bi li profesor matematike bio tretiran pritvorom zbog takvog govora ili bi mu odmah odredili samo zabranu približavanja djeci, roditeljima i školi? Bi li političke stranke i istaknuti političari iznosili svoj sud o takvom govoru te nabrajali što je komu činiti u sankcioniranju takvog ponašanja?”, piše Jurasić i osvrće se na pojedine napise u medijima u kojima se tvrdi kako ovaj slučaj pokazuje da “vjeronauku nije mjesto u školi”.

“Kako to da ama baš nikome dosad nije palo na pamet predložiti ukidanje tjelesnog odgoja ili barem zagovarati da tu nastavu više ne drže muškarci nakon ne jednog, nego više slučajeva dokazanih seksualnih delikata profesora tjelesnog u školama!?”, piše Jurasić i ustvrđuje kako su mediji poput Indexa pisali o “katoličkim talibanima” i ljudima koji uče “mržnju i nesnošljivost”.

“Po čemu se takav govor razlikuje od Bagarićeva? Ako nije riječ o zlouporabi medija kako bi se raspirilo protucrkveno raspoloženje, onda je sukladno takvom zaključivanju nakon kriminalnih ekscesa na tjelesnom trebalo s nužnim izmjenama pitati, ovisno o vjeroispovijesti ili ako je riječ o ateistima, tko bi rekao da će u škole postaviti pedofile. S tim da komentar na Indexu nije ekscesan primjer”, odgovorio je kolumnist Večernjeg lista i nastavio s isticanjem primjera nedosljednosti:

“Građansko-liberalni savez tražio je nadbiskupa Josipa Bozanića da se javno ispriča (što je učinila Zagrebačka nadbiskupija), premda takav zahtjev nikad niti jedna politička stranka nije upućivala ministru obrazovanja ili premijeru zbog učitelja koji bi na nastavi počinili kazneno djelo”.

Jurasić je spomenuo i napade na propovijed biskupa sisačkog Vlade Košića.

“Biskup Košić opet divlja za oltarom”, kaže naslov na Net.hr samo zato što je sisački biskup ustvrdio da su vodeći mediji mahom ‘protucrkveni’ jer se ‘sa slašću obrušavaju na crkvene ljude, svećenike, redovnice i vjeroučitelje, tražeći u njihovim riječima materijal za linč’, pritom se ogradivši od ‘apsolutno neprihvatljiva govora’ (Bagarića, op a.). Ovaj put, više nego ikad prije, Košić ima argumente”, piše u kolumni Večernjeg lista.

“Biskup Košić i časna sestra Valentina u pravu su kad od medija traže jednak tretman. Je li sad jasno zašto treba ukinuti tjelesni?”, zaključuje Jurasić svoj tekst koji u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net