Collage

Nakon što je IKA prekjučer izvijestila kako se kardinal Josip Bozanić, potpredsjednik Hrvatske biskupske konferencije i predsjednik Komisije HBK za odnose s državom, susreo s ministrom financija Borisom Lalovcem, Večernji list je jučer objavio kako je na sastanku “postignut dogovor” o tome kako će za svoje pojedine aktivnosti Katolička Crkva plaćati porez državi.

Kako je objavila IKA, na sastanku su sudjelovali ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar, zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić-Kudeljan, mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK, i mons. Fabijan Svalina, zamjenik generalnog tajnika. Na sastanku se razgovaralo o pitanjima koja se javljaju pri obavljanju određenih djelatnosti i aktivnosti od strane crkvenih pravnih osoba. Cilj sastanka bio je što bolje razumijevanje poreznih i ostalih propisa koji uređuju obavljanje gospodarske djelatnosti, te naći rješenja za buduća postupanja u zajedničkom interesu.

Tom prilikom izraženo je obostrano zadovoljstvo održanim sastankom te spremnost na daljnju suradnju, priopćio je Tiskovni ured HBK.

Večernji list iz pera novinara Darka Pavičića jučer je pak objavio kako je na susretu “dogovoreno da tzv. pravne osobe Katoličke Crkve ulaze u porezni sustav Republike Hrvatske i da Crkva postaje ravnopravan porezni obveznik s građanima”.

Očito, kao i što agencija IKA navodi, riječ je o definiranju poreznih obaveza u “obavljanju određenih djelatnosti od strane crkvenih pravnih osoba”, dakle gospodarskih aktivnosti poput iznajmljivanja prostorija, proizvodnje hrane, turističkih djelatnosti i slično.

Pri tome, kako piše Večernji list, “milodari vjernika i darovi koje će Crkva dobivati ostat će neoporezovani, a u to ulaze i npr. darovi za pojedine sakramente”.

“Nije riječ ni o kakvoj poreznoj revoluciji, nego o nečemu o čemu unutar Crkve razgovaramo nekoliko godina. Crkvi odgovara, primjerice, da uđe u sustav PDV-a jer sada ne možemo PDV odbijati kao pretporez, već ga plaćamo kao krajnji korisnici, što nam ne odgovara pri gradnji ili obnovi crkvenih objekata”, citira novinar Večernjeg lista Darko Pavičić neimenovanog sugovornika iz Crkve.

IKA/ G. An. | Bitno.net