Na konferenciji za medije o ovom danu govorili su dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i dubrovački paroh protojerej stavrofor dr. Vladan Perišić, a znanstveni skup o kršćanima i ekologiji „Okoliš naš svagdašnji“ koji će se u Dubrovniku održati 3. i 4. listopada predstavio je dr. Neven Šimac.

Biskup Uzinić je istaknuo kako je poziv na proslavu 1. rujna kao Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom upućen preko predsjednika Papinskog vijeća za pravdu i mir i predsjednika Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana u Katoličkoj Crkvi, a želja je i da se on slavi i u drugim crkvama.

Najavio je da će se večeras u dubrovačkoj katedrali prvi put održati i molitva za stvoreno u 19.30 sati, te da će na molitvi i otac Perišić uputiti nekoliko riječi. Pozvao je vjernike i sve ljude dobre volje da se pridruže i sudjeluju u „molitvi za naš zajednički dom, za zemlju koja nam je darovana i povjerena da njome upravljamo“.

Govoreći o predstojećem znanstvenom skupu u Dubrovniku biskup je rekao da se želi, uz današnju molitvu, a zatim uz blagdan sv. Frana, tim skupom „dodatno probuditi svijest o potrebi zaštite našeg zajedničkog doma razmišljajući o nekim aspektima ugroženosti prirode, osobito na našem području ugroženosti voda i mora.“

Paroh Perišić je govorio o tome kako se Pravoslavna Crkva angažirala u proteklom vremenu oko ekologije. Ideja o „ekološkoj svijesti“ potekla je još od patrijarha Dimitrija, prethodnika patrijarha Bartolomeja, ali su tek inicijative patrijarha Bartolomeja skrenule pažnju na globalni problem čiste vode još prije dva desetljeća. Od tada je patrijarh svakih nekoliko godina okupljao znanstvenike, političare i aktiviste organizirajući simpozije na licu mjesta o izazovima mora: Sredozemnog, Crnog, Jadranskog, Baltičkog, Arktičkog, te rijeka Dunava i Mississippija.

„Voda je najbožanskiji simbol u svim svjetskim religijama, a istovremeno se oko nje vodi najveća bitka od svih dobara našeg planet,“ kazao je dr. Perišić.

Citirao je i ulomke iz papine enciklike „Laudato si’“ u kojoj „naš dragi brat Franja Rimski“, kako ga naziva patrijarh Bartolomej, točno dijagnosticira da se susrećemo s kompleksnom krizom koja je i društvena i ekološka.

“Skupom ‘Okoliš naš svagdašnji’ mi bismo htjeli izraziti naš specifični kršćanski pogled na ljudski i prirodni okoliš koji se manifestira od Knjige Postanka do pet zadnjih desetljeća Socijalnog nauka Crkve, kada je okoliš ušao u žižu interesa raznih papinskih okružnica”, istaknuo je dr. Šimac.

Tim skupom bi se ujedno željelo obilježiti i imendan sadašnjeg pape koji je nedavno objavio encikliku „Laudato si’“ koju je dr. Šimac nazvao „summa oecologica christiana“, sažetkom kršćanskog govora o okolišu prirodnom i ljudskom. Rekao je i da će se na tom skupu, i stručno i kršćanski, ukazati i na hrvatska javna dobra poput vode i mora, te potrebu njihovog očuvanja, vrednovanja i zaštite. Posebice će se govoriti o zaštiti okoliša na području od Pelješca do Boke kotorske kako bi se oni sačuvali za naraštaje koji dolaze.

Na koncu tiskovne konferencije biskup je odgovarao i na pitanja novinara koja se tiču aktualnih tema, pa je progovorio i o pitanju inicijative da pozdrav ‘Za dom spremni’ postane službeni pozdrav Hrvatske vojske.

“Mogu reći da je to pitanje previše prenapuhano u javnosti. Čini mi se ono koristi i u političkim kampanjama, a zapravo u sadašnjem trenutku to za Hrvatsku uopće nije bitno”, prenijela je Slobodna Dalmacija Uzinićevu izjavu.

“Ono samo pomaže u daljnjem razdjeljivanju hrvatskog društva na temelju starih ideologija koje smo trebali ostaviti iza sebe. Osobno nemam mišljenje o tom uskliku jer ga ne smatram važnim za Hrvatsku”, rekao je biskup.

G. An. | Bitno.net