“Ustavni sud je svojom presudom izazvao dojam da je riječ o političkoj, a ne pravnoj odluci”, ponovio je biskup dubrovački Mate Uzinić u emisiji ” Nedjeljom u 2″ svoje ranije izjave koje je dao za naš portal o odluci Suda da odbije zahtjeve o procjeni ustavnosti tzv. Zakona o pobačaju.

Biskup je naglasio kako su dokaz tome kontradiktornosti u obrazloženju odluke.

“U samom rješenju postoje kontradikcije – najprije se kaže da je život vrijednost iznad svega, a onda se na drugome mjestu pravo na privatnost stavlja iznad prava na život”, rekao je.

Kada ga je voditelj emisije Aleksandar Stanković nastavljao ispitivati za dokaze o politikantstvu odluke, biskup je uzvratio:

“Dajte da ja vas nešto pitam… Što vi mislite o pobačaju?”

Kada je Stanković ponovio svoj raniji stav da je protiv pobačaja, biskup je poentirao:

“Ustavni sud kaže da je to svjetonazorsko i moralno pitanje… Vi i ja smo potpuno različitih svjetonazora, a o pobačaju imamo sličan stav. Time što je Ustavni sud naveo da je pitanje pobačaja svjetonazorsko pitanje, svojoj odluci dao je političku dimenziju”, naglasio je.

Biskup Uzinić rekao je da katolički laici planiraju “pozitivnu akciju” u borbi protiv pobačaja, a “Katolička Crkva kao ustanova dat će im načelnu potporu, ali neće sudjelovati”.  Dodao je da pitanje abortusa “ne može biti tema referenduma”, jer većina nije ta koja ima pravo odlučiti je li nešto dobro ili zlo.

“Crkva treba obraćati ljude. Kad bi katoličke žene poštovale život od začeća do smrti, ovaj problem u Hrvatskoj bio bi znatno manji”, rekao je i dodao kako smatra da nema žene koja je napravila abortus potpuno svjesno i hotimično, nego je riječ o “pritisku okoline”.

O ponovnom zahtjevu Biskupske konferencije za neradnu nedjelju, biskup Uzinić je rekao kako nedjelja postoji radi čovjeka, radi obitelji, a ne radi profita…

Odluku pape Franje da osnuje Mješovito povjerenstvo Srpske pravoslavne (SPC) i Rimokatoličke Crkve nazvao je iskorakom kojim je želio pomoći u produbljivanju ekumenskog procesa na našim prostorima, ali da je ta odluka sada “ispolitizirana”.

“Stvorila se velika napetost, atmosfera da o tome hoće li Stepinac biti proglašen svetim ili ne ovisi budućnost Pravoslavne i Katoličke Crkve. Jedina je istina da blaženog Alojzija Stepinca samim proglašenjem blaženim mi slavimo kroz liturgiju i on je za nas svet”, rekao je Uzinić.

Na pitanje je li ljubav prema vlastitom narodu Božja zapovijed, biskup je rekao kako je Božja ljubav ljubiti svakoga. Ustvrdio je i kako se Srbi i Hrvati moraju približiti jer su usmjereni jedni na druge, no kako bi se to dogodilo, potrebno se suočiti s prošlošću.

“Kad je Domovinski rat u pitanju, srpska strana se mora više suočiti s onim što se tu dogodilo”, poručio je biskup Uzinić.

Upitan negdje na početku emisije o svojoj otvorenosti prema medijima, Uzinić je odgovorio kako je kao svećenik imao zazor od medija i veliku tremu od nastupa u njima. Ali, da se kao biskup promijenio.

“Jer imate više iskustva?” upitao je Stanković.

“Ne, nego mislim da me je Duh Sveti, koji me je pozvao u biskupsku službu, oslobodio od toga straha”, rekao je biskup dubrovački.

Tino Krvavica | Bitno.net