Svjetski dan bolesnika 11. veljače proslavili su korisnici i djelatnici riječkog Hospicija. Posjetili su ih učenici s učiteljima katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ i zapjevali ispod njihovih prozora. Radost iz dječjih srdaca s lakoćom se prelila na lica korisnika Hospicija koji su im mahali sa svojih prozora i sa smiješkom slušali pjesmu djece.

Dan kasnije riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodio je u sjemenišnoj kapeli misu za sve preminule u Hospiciju na kojoj su sudjelovali članovi njihovih obitelji, objavljeno je na mrežnim stranicama Riječke nadbiskupije.

„Ovdje smo da vam ponudimo nadu vječnoga života po vjeri u Isusa Krista“, rekao je nadbiskup. Zahvalio je djelatnicima Hospicija na čelu sa s. Leopoldom Ivković što svakodnevno tu nadu nude korisnicima i njihovim obiteljima koji u ovoj ustanovi provode posljednje dane svojega života.

U propovijedi je nadbiskup Uzinić govorio o dostojanstvu ljudskoga života od začeća do njegove prirodne smrti. Ustvrdio je kako je eutanazija „zlatno tele“, lažni idol kojega suvremeno društvo nudi osobama u palijativnoj fazi bolesti, kada više nemaju mogućnosti liječenja. „Možemo uprijeti prstom u nas same i upitati se kolika je odgovornost nas kršćana za to što se događa u društvu. Jesmo li ovome društvu dovoljno prenijeli vjeru u Boga koji je suosjećajan, koji čovjeka ljubi i onda kada pati. Bogu kojemu je stalo do svakoga čovjeka od začeća do prirodne smrti.“

Objasnio je da je objava Boga koji je suosjećajan jedna od najvećih novosti kršćanstva te pozvao vjernike da budu Božja produžena ruka na zemlji i suosjećaju s bližnjima poštujući život svakoga čovjeka.

Nakon mise nadbiskup je u pratnji ravnateljice Hospicija posjetio bolesnike u njihovim sobama, uputio im riječi utjehe i ohrabrenja svjedočeći tako ono što je poručio u propovijedi.