ČEKAMO 25 GODINA NA TU ODLUKU

Ustavni sud započeo raspravu o ustavnosti zakona o abortusu – odluka do proljeća!

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović najavio je kako želi to pitanje riješiti do konca svog mandata, koji ističe u travnju iduće godine

collage abortus

 

Ustavni sud Hrvatske stavio je na svoj dnevni red pitanje ocjene ustavnosti trenutačnog zakona o pobačaju, a konačna odluka o tome koja se čeka već 25 godina trebala bi biti donesena do proljeća, objavili su hrvatski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenosi televizijska postaja RTL, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović najavio je kako želi to pitanje riješiti do konca svog mandata, koji ističe u travnju iduće godine.

“Imali smo radni sastanak na kojemu smo imali jedan radni materijal, jedan predreferat, počeli smo raspravu o tome”, rekao je Šeparović za RTL.

Dodao je kako će ustavni suci tijekom odlučivanja konzultirati medicinske i pravne stručnjake, međunarodne dokumente i prakse europskih sudova. Razgovarat će i s predstavnicima nevladinih udruga, a među njima će biti i predstavnici udruge U ime obitelji koji će ukazati na ustavnu odredbu kojom se štiti pravo na život, te izrečeno mišljenje stručnjaka iz zagrebačke Petrove bolnice koji su nedvojbeno ustvrdili kako život počinje začećem. Što znači da je postojeći zakon o pobačaju u suprotnosti s Ustavom RH.

Podsjetimo, još su 1991. Hrvatski pokret za život i obitelj i njegova čelnica Ružica Ćavar postavili pitanje o ustavnosti zakona koji dopušta pobačaj i koji je RH preuzela iz bivše države.

Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec nedavno je priznala kako odgađanje odluke o podnesenom zahtjevu ustavnosti zakona smatra osobnim neuspjehom.

Pitanje abortusa očito je dugo vremena bilo u drugom planu, iz raznoraznih razloga. Sada je došlo vrijeme i da Ustavni sud raspravlja o njemu.

Molimo se za ispravnu odluku ustavnih sudaca.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 12. listopada 2016.

Možda vam se svidi