Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović sutra će predstaviti javnosti odluku toga tijela o ocjeni ustavnosti zakona iz 1978. koji regulira pobačaj, prenijela je Hrvatska televizija.

Šeparović će to napraviti na tiskovnoj konferenciji zakazanoj u 11 sati.

Podsjetimo, sud odgovara na zahtjev o ocjeni ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Zahtjev je još 1991. predala udruga Hrvatski pokret za život i obitelj, a zahtjev je kasnije pojačan novim argumentima koje je kao suprijedlog ocjeni ustavnosti zakona predala udruga U ime obitelji.

Temelj tih zahtjeva bio je sljedeći – hrvatski Ustav naglašava kako svako “ljudsko biće ima pravo na život”. Termin ljudsko biće uključuje i nerođena čovjeka što znači da je zakon koji dopušta njegovo ubojstvo u utrobi majke  – neustavan.

Međutim, kako su već prenijeli mediji, Ustavni sud je po neslužbenim informacijama odlučio kako zakon donesen u komunističkim vremenima nije neustavan te da odredba o legalnom pobačaju na zahtjev ostaje na snazi. I to unatoč tome što je tijekom procedure odgovaranja na zahtjev dobio očitovanje više medicinskih institucija koje su utvrdile da život počinje začećem.

Hoće li zakon ipak doživjeti neke promjene, treba vidjeti. HTV prenosi tvrdnje Jutarnjeg lista koji tvrdi da se suci slažu u stavu da “ne treba zabraniti pobačaj”, ali ne mogu se složiti “oko uputa koje treba dati zakonodavcu u pripremi novog zakona”. Iz čega se da iščitati kako bi zakon mogao biti promijenjen, ne nužno samo u manje bitnim detaljima.

O potrebi promjene zakona za naš je portal svojedobno govorio ginekolog dr. Dubravko Habek koji je naglasio:

“Aktualni zakon iz 1978. godine treba mijenjati iz brojnih, prvenstveno znanstvenih embriološko-perinatoloških dokaza, svima poznatih i dostupnih, uz poštivanje i donesenih drugih zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenim profesijama, našega Ustava, zakona o ljudskim pravima, bioetičkih zakona uključujući i zakletve diplomiranih doktora medicine i drugih zdravstvenih djelatnika. Svi oni imaju zajedničku klauzulu čuvanja ljudskoga života od začeća do smrti.”

Što su, dakle, od mišljenja stručnjaka ustavni suci uvažili – doznat ćemo uskoro.

Goran Andrijanić | Bitno.net