Dvadeset hrvatskih obitelji ugostilo je na božićnom ručku oko 50 izbjeglica iz raznih zemalja koji su trenutačno smješteni u Hrvatskoj i tako se pridružili akciji “Božićni ručak s izbjeglicom” u organizaciji Isusovačke službe za izbjeglice (JRS).

Kako su iz JRS-a poručili, riječ je o akciji koja ima za cilj “potaknuti na susret i komunikaciju između lokalne zajednice i osoba koje su dobile azil ili traže azil u Hrvatskoj”.

“Kada sam odlazio iz Afganistana, ostavio sam iza sebe svoj braću, roditelje i prijatelje, ostavio sam svoj život. Nisam ni mislio da ću ga ovdje ponovno pronaći. Danas se nakon dugo vremena nisam osjećao kao stranac”, izjavio je Afganistanac Samer koji je jedan od izbjeglica koji su bili ugošćeni u sklopu akcije, što je prenio Jutarnji list.

– Moja sestra čula je za ovaj projekt, a ja sam pozvala organizatore koje sam kontaktirala, a oni su me upoznali s detaljima te rekli kako je jedan momak zainteresiran za dolazak. Danas ujutro smo ga pričekali na autobusnom kolodvoru, nakon čega smo otišli kući. Obiteljskom ručku pridružili su se naši susjedi koji su netom prije bili na misi, pa su prepričavali kako to izgleda. Jako ga je zanimala naša tradicija vezana uz Božić, sve smo mu to ispričali na zanimljiv način, što je bilo odlično – ispričala je za portal Varaždinski.hr Janja Dugi iz Sračinca, čija je obitelj ugostila jednog Iračanina.

Inicijativa „Božićni ručak s izbjeglicama“ dio je projekta “Assistance to Beneficiaries of International Protection and People in Detention Center Ježevo” koji je financiran od strane UNHCR-a, Agencije UN-a za izbjeglice.

Bitno.net