FranjoFoto: IKA
Prigodom 800. obljetnice upriličena je prva konferencija za medije u ponedjeljak 16. srpnja u klaustru samostana sv. Frane na Obali u Splitu. Na konferenciji su govorili voditelj informativnog centra MIR Međugorje fra Miljenko Šteko, vjeroučiteljica i Školska sestra franjevka s. Filipa Smoljo i glavni koordinator proslave fra Žarko Relota, a program je vodio novinar i publicist Ivan Ugrin. O životu i liku sv. Franje te o nastanku franjevačkih zajednica i njihovu djelovanju na našem prostoru govorio je fra Miljenko, a s. Filipa i fra Žarko predstavili su program proslave, koja će se sastojati od znanstvenoga, kulturnog, katehetsko-pastoralnog i molitveno-liturgijskog dijela.

U sklopu znanstvenoga dijela bit će 1. i 2. listopada u Splitu i Zadru upriličen međunarodni znanstveni simpozij o franjevaštvu na našim prostorima. Brojni franciskanolozi i povjesničari iz Hrvatske, BiH, Italije i Slovenije oslikat će 13. stoljeće te će pokušati znanstveno dokazati dolazak Franje Asiškoga na ovo područje. Kulturni dio proslave započeo je 10. lipnja u crkvi sv. Frane u Splitu koncertom Hrvatsko-talijanskog društva, a nastavit će se scenskim prikazom dolaska svetoga Frane na hrvatski dio Jadrana, koji će biti upriličen 23. rujna u 20 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. U predstavi sudjeluju djeca i profesori te zbor Školskih sestara franjevki, a prvotni je cilj djecu upoznati sa sv. Franjom i njegovim svjedočanstvom o ljepoti Božjega poziva. Još jedan važan događaj zaokružit će kulturni dio proslave, a to je tribina 24. rujna u klerikatu o. Ante Antića u Splitu na kojoj će o svetome Frani govoriti umjetnici Jakša Fiamengo, Josip Botteri-Dini, Joško Belamarić, Mijo Džolan, Judita Čovo, Ante Vučković i Žarko Relota. U sklopu katehetsko-pastoralnoga dijela, u župama povjerenim franjevcima i samostanima od 26. rujna do 2. listopada bit će priređene katehetske večeri i razmišljanja o Franji i franjevačkoj karizmi danas, a s tim u vezi uskoro će biti objavljene kateheze.

Središnji dio je molitveno-liturgijski, odnosno središnja proslava je euharistijsko slavlje 6. listopada u 11 sati na splitskom Sustipanu. Tom događaju prethodit će cjelonoćno bdjenje u crkvi sv. Frane na Obali u Splitu, koje započinje u 24 sata, a završava u 6 sati. Cijelu noć bit će izložen Presveti Oltarski Sakrament i uz njega će do jutarnjih sati bdjeti jedna redovnička franjevačka obitelj s područja grada Splita. Blagoslov s Presvetim na kraju bdjenja i molitve udijelit će predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i BiH fra Ivan Sesar.

Uslijedit će procesija od samostana svetoga Frane na Obali preko zapadne obale do Sustipana gdje će misu u 11 sati predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Na misi će sudjelovati franjevački provincijali iz Italije, a misu će uživo prenositi HRT. Proslava će završiti istoga dana, dakle 6. listopada, u 13 sati zajedničarsko-rekreativnim dijelom nastupom i koncertom raznih FRAMA i drugih glazbenih skupina mladih. “Ovo je proslava za sve one koji žele i mogu u njoj sudjelovati. Ona nije radi pompoznosti nego radi aktualnosti Franjine poruke za naše doba”, poručio je Relota, pozvavši sve da se prikladno pripreme za proslavu katehezama koje će uskoro izići iz tiska. (ika/bitno.net)