Upoznajte jedinstvenog svećenika koji mijenja poglede na sport. Rijedak je prizor da na košarkaškim utakmicama s klupe igrače bodri svećenik. To je posve normalno u slučaju hrvatskog prvoligaša Košarkaškog kluba Bosco, čije utakmice vjerno prati osnivač kluba, don Ivan Marijanović, salezijanac koji je svoj svećenički put posvetio radu s mladima. Slijedeći tako velikog odgajatelja svetog Ivana Bosca, koji je djecu i mlade odgajao na razne načine, a igra im je bila najprivlačnija, don Ivan sažima njegov jedinstven pristup odgoju riječima ”odgajati igrajući – igrati odgajajući”.

Upravo ovaj klub u utorak, 24. listopada slavi 25 godina postojanja. U dvorani Boćarskog doma u Zagrebu održat će se sportsko donatorsko druženje s početkom u 19 sati. Na svečanoj utakmici će različiti uzrasti KK Bosco zaigrati protiv ekipe političara i zvijezda. Nakon utakmica održat će se i donatorska večera na kojoj će se prikupljati prijeko potrebna sredstva za rad KK Bosco kao i za nabavu nužne opreme. U sklopu večere održat će se i aukcija košarkaških dresova poznatih ekipa s potpisima njihovih zvijezda.

”Salezijanci uvijek prednjače u odnosu prema sportu. Naš cilj je jasan: da se kroz bavljenje nekim sportom mladi čovjek razvija i raste. Upravo zato smo i pokrenuli KK Bosco, kao košarkašku ekipu koja će mlade odgajati. Učimo ih kako poštivati suigrače, protivnika, suce ali i sam sport, sportska i društvena pravila ponašanja. Važno je biti prijatelj, ekipa, a ne samo postići koš!” – objašnjava don Ivan.

Strastveni sportaš u mladosti, don Ivan se bavio stolnim tenisom i košarkom, a za vrijeme studija u Rimu bio je i član malonogometne reprezentacije Hrvatske. Ljubav prema sportu prenio je u svoj rad s KK Bosco. U početku je don Ivan trenirao, razvozio igrače, nabavljao opremu, ali upravo zahvaljujući njegovu trudu, klub je toliko narastao da sam više ne može sve stići. Uz svećeničko zvanje i bavljenje sportom, don Ivan je radio i kao profesor etike i vjeronauka na Policijskoj akademiji u Srednjoj i Višoj školi u Zagrebu, a autor je i nekoliko knjiga koje se bave odgojem djece i mladih. Upravo nedavno je pripremio Leksikon odgojno-obrazovnih znanosti namijenjen profesorima, roditeljima i svima koji se bave odgojem mladih.

KK Bosco pokrenuli smo 1992., a prvo naše natjecanje izvan Hrvatske bilo je u Barceloni u dvorani u kojoj je hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila srebrnu olimpijsku medalju. Od tada je na međunarodnim susretima jedna od naših ekipa uvijek bila među prve tri, što nema niti jedna zemlja na svijetu!” – ponosno kaže don Ivan te dodaje: ”Uz sportaše, klub omogućuje i edukaciju trenera, a neki od naših trenera ostvarili su odlične karijere. Najbolji pokazatelj našeg uspjeha je činjenica što je seniorska ekipa ušla u A1 ligu, što je najveći klupski uspjeh do sad!”

KK Bosco trenira i igra u više dvorana, a domicilna mu je u Osnovnoj školi Matija Gubec na Knežiji. Uz sportsku funkciju, klub je i odgojna i obrazovna ustanova. Djeca osim treniranja i igranja imaju mogućnost besplatne instrukcije iz različitih predmeta u sklopu Crkve te odlaske na ljetovanja i zimovanja. KK Bosco broji više od 150 članova, a sve mlađe sekcije natječu se u prvoj ligi. Klub organizira brojne humanitarne turnire i utakmice kojima se skupljaju sredstava za one kojima je pomoć najpotrebnija. Bosco se financira simboličnim članarinama i donacijama, a s mališanima naporno rade stručne osobe, licencirani treneri košarke.

Donacija za KK Bosco mogu se uplatiti na žiro račun IBAN: HR1123600001102422438

Bitno.net