Vlč. Baković se od 6. siječnja nalazio u Svećeničkom domu sv. Josipa, a danas je u ranim jutarnjim satima hospitaliziran u KB Zagreb na Rebru, izviješteno je iz Svećeničkoga doma.

Don Anto Baković rođen je 1931. u Goraždu. Za svećenika je zaređen 1959. Kao bogoslov, a kasnije i svećenik, proveo je deset godina robije u sedam zatvora zbog svojih antikomunističkih stajališta.

Kao svećenik djelovao je u župama u Bosni i Hercegovini, a krajem šezdesetih otišao je na službu u Janjevo. Godine 1975. postao je župnik u Maglaju, BiH, gdje je gradio svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Uređivao je i izdavao Narod, mjesečnik za demografsku obnovu i duhovni preporod. Napisao je brojne knjige: “Za jednu bolju Hrvatsku”, “Hrvatska demografska čitanka”, “Jedno dijete više”, “Programska načela Hrvatskog populacijskog pokreta”, “Drinske mučenice”, “Ostaje li Hrvatska bez majki”, “Dječak s Drine” (autobiografija), “Svećenici – žrtve rata i poraća”, Hrvatski martirologij XX. stoljeća i “Batinama do oltara”.

Bio je prvi svećenik koji je jasno upozorio na opasnost u kojoj se nalazi Hrvatska zbog demografske situacije i jedan od prethodnika pro-life pokreta u Hrvatskoj.

Pokoj mu vječni daruj, Gospodine.

Bitno.net