Policija je pronašla i uhitila osobu koja je 28. ožujka zapalila ulazna vrata katoličke crkve na Petrićevcu kod Banje Luke. Kako javljaju mediji, uhićen je 25-godišnjak, mještanin naselja Petrićevac.

Podsjetimo, u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak zapaljena su nova ulazna vrata na samostanskoj i župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, koja je u fazi obnove nakon što su je potkraj rata porušile srpske postrojbe.

Tamošnji gvardijan i župnik fra Ivo Orlovac izjavio je da je ovaj izgred u Velikome tjednu izazvao uznemirenost Hrvata katolika koji žive na tom području:
– To je vrlo jasna i ružna poruka Hrvatima katolicima u Banjoj Luci. Osobito prema eventualnim povratnicima u ovaj grad, ali i za one koji su ovdje ostali živjeti – ističe župnik.

Crkva i samostan na Petrićevcu izgrađeni su davne 1873. Sakralni objekti rušeni su još u vrijeme Austro-Ugarske, a posljednji put crkva je do temelja srušena eksplozivom 1995., pri kraju srpske agresije. Ivan Pavao II. posjetio je Petrićevac prije 10 godina i baš na tome mjestu proglasio blaženim Ivana Merza.

Bitno.net