OPASNOST ZA PRAVO RODITELJA NA ODGOJ

Udruga Vigilare traži od premijera Plenkovića odbacivanje kontroverzne Istanbulske konvencije

Konvencija koja je vrlo izravno usmjerena protiv kulture, vjere, tradicije i običaja (čl. 42 Konvencije), ponajviše predstavlja opasnost za primarno pravo roditelja na odgoj i obrazovanje svoje djece u skladu sa svojim vrijednostima i uvjerenjima

Prizor s tiskovne konferencije Vigilarea

Nakon što su 2. kolovoza 2017. Udruga Vigilare i njezin pravni tim priložili sažetak pravnog mišljenja on-line Javnom savjetovanju o “Nacrtu prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji” pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, nakon održane konferencije za medije 3. kolovoza 2017. u 10 sati na Trgu Nevenke Topalušić 1, cjelokupno pravno mišljenje o kontroverznoj tzv. Istanbulskoj konvenciji u punom je opsegu osobno dostavljeno u nadležno ministarstvo.

Na početku je predstavnik udruge Vigilare, Ivan Mihanović, podsjetio da je prije godinu dana uoči parlamentarnih izbora 2016., predsjednik HDZ-a, današnji premijer Andrej Plenković, odgovarajući osobno na Vrijednosni upitnik Udruge Vigilare, upućen svim političkim strankama, na pitanje „Držite li ‘teorije o rodnim identitetima’ (genderizam) štetnim za definiciju ljudske naravi, posebice zbog utjecaja na djecu, kao i za zakone i ostale sadržaje koji ih prihvaćaju i promiču?“, između ostalog, vrlo jasno odgovorio: „…protivimo se nametanju bilo kakve, pa i rodne ideologije.“ No, već se krajem prošle godine, a posljednji put nedavno, isti premijer Plenković osobno založio za ratifikaciju ovog spornog ideološkog dokumenta. Također, rečeno je da je Hrvatska u srpnju ove godine donijela novi zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja koji je suvremen zakon i u skladu i s dijelovima Istanbulske konvencije.

Nadalje, naglašeno je da je veći dio sadržaja konvencije pozitivan, potreban i koristan, ali da je neprihvatljivo da ga se na ovakav način i u ovakvom obliku želi ‘provući’. Pri tom je ocijenjeno da se radi o sličnoj proceduri donošenja dokumenata koja se odvija i na europskoj razini – da se vrijednosno i svjetonazorski osjetljive, diskutabilne i kontroverzne teme nastoje izglasati sjedinjeni zajedno s objektivno korisnim društvenim mjerama protiv kojih nitko razuman ne može biti, što predstavlja određeni oblik ucjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da postoji samo kategorija spola, svi pokušaji redefiniranja spola kao nametnute “društvene konstrukcije” zapravo predstavljaju devijacije koja se stručno zove rodna disforija (poremećaj spolnog identiteta). Konvencija koja je vrlo izravno usmjerena protiv kulture, vjere, tradicije i običaja (čl. 42 Konvencije), ponajviše predstavlja opasnost za primarno pravo roditelja na odgoj i obrazovanje svoje djece u skladu sa svojim vrijednostima i uvjerenjima.

Također, rodna teorija/perspektiva/ideologija (genderizam) protivna je identitetu i naravi čovjeka pa ovaj dokument predstavlja još jedan marksistički društveni eksperiment. Vigilare stoga od hrvatske Vlade i posebno predsjednika Vlade, g. Plenkovića, zahtijeva da, sukladno stranačkom geslu, vjerodostojno ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju!

Punomoćni odvjetnik i predstavnik pravnog tima Udruge Vigilare u svojem je obraćanju istaknuo problematične dijelove Konvencije među kojima je istaknuo uvođenje znanstveno sporne, nepotvrđene i neusuglašene definicije „roda“; potom, uvođenje zakonskih pravila koja, ako se prenesu i u nacionalne zakonske okvire mogu povrijediti temeljna prava (kao što su roditeljska prava) te stereotipni prikaz muškaraca i dječaka kao agresor i nadzorni mehanizam uspostavljen Konvencijom.

Bitno.net


Objavljeno: 3. kolovoza 2017.

Možda vam se svidi