Udbina

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović svojom je odlukom od 26. rujna obnovio Udbinski dekanat, što je u skladu s prijedlogom Prezbiterijskog vijeća Gospićko-senjske biskupije. U tu svrhu su izdvojene neke župe iz Gospićkoga i Slunjskoga dekanata te su uključene u Udbinski dekanat. Iz Gospićkoga dekanata izdvaja se deset župa: Boričevac, Bunić, Gračac, Lovinac, Palanka, Podlapača, Ričice, Rudopolje, Sv. Rok i Udbina, a iz Slunjskoga dekanata izdvajaju se župe Korenica i Plitvice. Sve one od sada sačinjavaju Udbinski dekanat sa sjedištem u Udbini.

Udbinski dekanat osnovan je godine 1833. u doba razgraničenja između Senjske i Modruške ili Krbavske biskupije. U II. svjetskom ratu bio je gotovo uništen pa je u vrijeme formiranja Riječko-senjske nadbiskupije godine 1969. čitavo njegovo područje priključeno Gospićkom dekanatu. Dva su ključna razloga za obnovu tog dekanata. Prvi je u činjenici da su neke stradale župe nakon 1995. ponovno naseljene vjernicima iz Bosne, kao što su Udbina, Korenica, Gračac i Boričevac (Donji Lapac). Drugi je razlog izgradnja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, čime je bivše sjedište dekanata dobilo značenje nacionalnog svetišta.

Prvu sjednicu obnovljenoga Udbinskoga dekanata u ponedjeljak 1. listopada sazvao je mons. mr. Tomislav Rogić, kojega je biskup Bogović imenovao udbinskim dekanom. On je s ostalim svećenicima dekanata pristupio izradi dekanatskoga pastoralnog plana na temelju kojeg se sve strukture i pojedinci mogu uključiti i organizirati na evangelizaciji povjerenog dekanatskog područja, u čemu je posebno zahtjevno Nacionalno svetište Crkva hrvatskih mučenika. (ika/bitno.net)