BeninFoto: IKA
Učenici Katoličke osnovne škole u Požegi od početka školske godine skupljali su novac za školovanje djece u Beninu. Skupljeni novac predali su 25. travnja s. Jacinti Petrović iz družbe Marijine sestre koje već godinama u Beninu brinu za siromašnu djecu, posebno za njihovo školovanje. Svaki razred Katoličke osnovne škole, za sada ih je šest, školuje po jednog učenika čije školovanje za jednu školsku godinu stoji 100 eura.

Sestra Jacinta prvo je učenike upoznala s teškim životom njihovih vršnjaka od kojih samo neki mogu ići u školu jer siromašni roditelji ne mogu plaćati školovanje. Oni koji ne idu u školu rade teške fizičke poslove kod kuće. „Ovdje se često dogodi da dijete neće da podigne jednu kunu koja mu je ispala, a u Beninu mi za tu kunu možemo djetetu kupiti jedan obrok. Hvala svima koji nam pomažu jer bez takve pomoći mi ne bismo mogli tamo djelovati. Posebno nam je važno da se školuju siromašna ženska djeca jer kada navrše 13 godina roditelji ih prodaju starijim muškarcima kako bi imali jedna usta manje hraniti”, upozorila je s. Jacinta.

Lucija Lucić, učiteljica prvog razreda, ističe da su i prvašići s radošću prihvatili ovu akciju. Oni su za Senua, učenika kojeg školuju, u razredu napravili jedan kutak koji ih stalno podsjeća na njihovog prijatelja. Za njega su napravili i plakat. „Oni su već iz prve ruke čuli kako tamo teško žive djeca, kako nemaju što jesti, kako kilometrima pješače do škole u kojima nema ništa osim drvenih klupa te kako su sretni ako dobiju jedan obrok dnevno. Svoga prijatelja obavezno se sjete i u molitvi”, rekla je Lucija.

Ravnatelj Ivica Žuljević napomenuo je da na ovaj način žele djecu učiti osjetljivosti za potrebe drugih, kako onih koji su tu oko nas tako i onih koji žive daleko od nas kroz male žrtve odricanja i ljubavi. (ika/bitno.net)