Događaj se održava pod temom „Suvremeni izazovi pastorala i kateheze odraslih“ te kroz tri dana predviđa 12 izlaganja, rasprave te po prvi put rad u skupinama.

Na samom početku skupa riječ su uputili zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, apostolski nuncij Giorgio Lingua, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić te dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović.

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, ujedno predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i Veliki kancelar Katoličkog bogoslovnog fakulteta, obratio se najprije sudionicima ističući kako je kateheza odraslih ključna za katehezu djece i mladih. Osvrnuvši se na riječi bl. Alojzija Stepinca „odraslima je potrebna pouka da djeluju na druge primjerom i riječju i spase sami sebe“, nadbiskup je poručio:  „osjećamo da briga za spasenje duše koja je bila tipična za prošla vremena, u Crkvi danas je gotovo nestala. Nažalost, došlo je do toga da se pojam spasenje duše tumači kao bijeg od odgovornosti za zajedničko dobro, zbog čega se kršćanstvo ponekad promatra kao sebična potraga za spasenjem koja ne služi drugima, nego samima sebi“.

Papa Franjo poziva na obnovu misijske naravi Crkve te da „svako učenje doktrina mora nalaziti svoj odraz u načinu života onoga kojih naučava, koji svojom blizinom, ljubavlju i svjedočenjem budi pristanak srca“. Zahtjevan je to poziv, kazao je nadbiskup, „jer zahtijeva osobni rad, priznavanje ograničenja i ranjivosti, hrabrost da se ne daju odgovori na sve i ostavljanje prostora vjeri“.

„Nakon vremena kada se vjera prenosila u tajnosti i vremena nakon demokratskih promjena, kada je vjera ušla u javni prostor, suočeni smo s novim izazovima. Nažalost, nije se dogodio očekivani procvat vrednota na koji nas je pozvao Ivan Pavao II. tijekom svog drugog apostolskog putovanja u Hrvatsku. Stoga, želim da ovakvi skupovi i teme koje razmatrate doprinose prije svega duhovnoj i moralnoj obnovi naše Crkve“, naglasio je nadbiskup Kutleša, podsjećajući da u središtu obnove mora biti navještaj „Isus Krist te ljubi, dao je svoj život da te spasi i sada je živ i uz tebe svakog dana da te prosvijetli, da te ojača i da te oslobodi“.

Naslov tjedna je vrlo poticajan za promišljanje koje je potrebnije nego ikada, kazao je u svom obraćanju apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. „Nikada, kao danas, nismo imali na raspolaganju toliko alata za suočavanje s izazovima pastorala. U nekoliko jednostavnih klikova možemo pronaći najprikladniji biblijski citat, najprikladniju papinsku poruku, najprikladniji primjer svetosti za slušateljstvo koje je pred nama.“ No, je li sve to dovoljno, upitao je nuncij.  

Zašto, upravo u društvima koja se smatraju najbolje opremljenima za današnje pastoralne izazove, svjedočimo pražnjenju crkava i katehetskih učionica i ne uspijevamo doći do novih sljedbenika? Zašto se čini da se Isusova poruka ne ‘probija’ dok poruke improviziranih YouTubera postižu toliki uspjeh i privlače brojne followere?“

„Najveći suvremeni izazov, kao i izazov svih vremena, za pastoral i katehezu odraslih jest uvijek taj da Riječ učinimo vjerodostojnom, utjelovljujući je u našim životima i tako učinimo vidljivom sliku Boga nevidljivoga, odražavajući Krista“, naglasio je nuncij, poručivši prisutnima neka im „Gospodin, Riječ života i slika Očeva, udijeli Duha Svetoga“, kako bi što bolje prenosili „blago koje smo primili tako da ga možemo razumljivo i vjerodostojno prenositi suvremenim muškarcima i ženama“.

Tema 64. teološko-pastoralnog tjedna je „izuzetno relevantna u kontekstu sveprisutnih promjena u društvu“, poručio je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, „jer odražava suštinsku potrebu da se vjersko obrazovanje i duhovna praksa prilagode izazovima modernog svijeta, kao i ključne izazove s kojima se suočavamo u današnjem svijetu. Svijetu koji zahtijeva našu otpornost, prilagodljivost i kontinuiranu posvećenost zajednici“.

Govoreći o važnosti zajedničkog djelovanja i prepoznavanja trenutaka za promjenu, rektor Lakušić je poručio kako „u svijetu koji se brzo mijenja, gdje tradicionalne vrijednosti susreću nove izazove, naša sposobnost prilagodbe i dubokog razumijevanja vjerskih načela postaje ključna. Svaki od nas kao pojedinac ima ulogu u oblikovanju otporne, svjesne i povezane zajednice“, istaknuo je rektor Lakušić.

Na kraju se obratio dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović, koji je ujedno službeno otvorio Teološko-pastoralni tjedan.

Među ostalim, istaknuo je kako pastoral i kateheza trebaju pratiti čovjeka u svim njegovim životnim situacijama i obilježenostima te da nisu ograničeni samo na neke životne dobi. „Uočljiva je pojava među hrvatskim vjernicima, koja se može javiti u različitim oblicima i intenzitetu, da kada je potrebno produbljivati vjeru – informacijski i formacijski nakon jednog temelja, nakon završenog školskog ili u najboljem slučaju fakultetskog razdoblja, javlja se u odrasloj dobi pastoralni i katehetski prekid koji je narušen obvezatnim polaženjem kateheza prigodom raznih životnih situacija i događaja“, rekao je nadalje dekan Šimunović.

„Dinamika odrastanja neminovno utječe i na vjersku dimenziju. U svim fazama života odraslih, vjera je pozvana razvijati se i sazrijevati te tako postati autentičan i stalan odgovor na razne životne izazove.  Za sveobuhvatni rast Crkve u suvremenom svijetu potreban je prelazak deklariranih katolika iz jedne površne, tradicionalne religioznosti u aktivnu, sa svjedočkim osjećajem obilježenu religioznost i crkvenost. Tome upravo pomažu pastoral i kateheza odraslih, pomoću kojih se odrasle osobe potiče učiti živjeti svoje kršćanstvo u obitelji, Crkvi, župnim zajednicama i društvu“, zaključio je dekan Šimunović.