Zasjedanje je započelo molitvom časoslova nakon koje je uslijedio uvodni pozdrav predsjednika HBK nadbiskupa Puljića. Pozdravljajući nadbiskupe i biskupe te apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Lingue, predsjednik HBK posebno je pozdravio zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te sisačkog biskupa Vladu Košića, čije su mjesne Crkve pogođene razornim potresom.

Govoreći o izazovima izazvanim pandemijom koronavirusa, nadbiskup Puljić najavio je predavanje doc. dr. sc. Roka Čivljaka koji će govoriti o temi „Vjernik pred izazovima covida-19“, a bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak govorit će o stanju u Crkvi tijekom pandemije.

„Dok suosjećamo s brojnim žrtvama pandemije kod nas i diljem svijeta, osjećamo potrebu izreći zahvalu svima koji su vodili i vode brigu o zdravlju ljudi: liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, pripadnicima snaga reda, pružateljima osnovnih usluga, volonterima, svećenicima i časnim sestrama koji su molitvom, riječju, pogledom i gestama dali svjedočanstvo brige i ljubavi, ljudske i vjerničke topline“, istaknuo je nadbiskup Puljić.

Predsjednik HBK nadbiskup Puljić najavio je točke zasjedanja Sabora među kojima su, između ostaloga, izbor podpredsjednika HBK i članova Stalnog vijeća, a razgovarat će se i o izvješću o djelovanju i potrebama Hrvatskoga Caritasa, osobito u posljednje vrijeme. Mons. Ivan Ćurić izvijestit će o naputku Kongregacije za kler o „pastoralnoj preobrazbi župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve“. Na zasjedanju će biti podnijeta izvješća predsjednika, Komisija, Vijeća i Odbora HBK. Biskupi će raspraviti i o mandatima u tijelima HBK i kalendarskim terminima tijekom 2021. godine.