“Milosrđe je u sebi stvaralačko djelo koje stvara civilizaciju ljubavi. Osobito kad se gladna nahrani, žedna napoji, siromaha odjene, bolesna i utamničenika pohodi, žalosna i nevoljna utješi, uvredu oprosti i nepravdu strpljivo podnosi. To je prepoznatljivi brevijar kršćanskih dužnosti prema bližnjemu, na koji nas sveta Stošija i danas poziva i podsjeća”, istaknuo je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi svečanog misnog slavlja koje je predvodio na svetkovinu sv. Stošije u utorak 15. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru.

“Veliki učitelji duhovnosti i reformatori kršćanskog života uvijek su imali oštro oko za suvremeno stanje i milosrdnu dušu za konkretne ljude. Poput Isusa koji je prošao zemljom čineći dobro, i oni su shvatili da je milosrđe za kršćane zapovijed i izričaj najuzvišenije ljubavi prema bližnjemu. Isus je to osobito opisao u prispodobi o dobrom i milosrdnom Samarijancu, što je postalo sinonim svih milosnih i nesebičnih djela. Sveta Stošija nam je u tome izvrstan primjer, a nakon dvanaest stoljeća uzvišen je ures grada i Zadarske nadbiskupije”, poručio je mons. Puljić puku na svetkovinu zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale koja je prvotno bila posvećena apostolskom prvaku sv. Petru; no nakon dolaska Stošijinih moći u Zadar 807. g., iznimnog štovanja njenog kulta i utjecanja njenom zagovoru, katedrala je posvećena toj ranokršćanskoj mučenici, Rimljanki porijeklom, Srijemkinji mučeništvom, a Zadranki štovanjem. Među sedam žena, uz Blaženu Djevicu Mariju, Stošija je kao osobita Božja izabranica i u molitvi Prvog Rimskog kanona, podsjetio je nadbiskup. Proslavila se po osobitim djelima ljubavi prema siromasima.

Istaknuo je da Stošijin duh živi i u sadašnjem naraštaju vjernika. “Podjelom plaketa pojedincima i institucijama uz svetkovinu sv. Stošije zajedno s vjernicima na simboličan način zahvaljujemo Bogu što i u naše vrijeme zavodljivog poganskog mentaliteta djeluje duh svete Stošije. I u našoj Nadbiskupiji ima divnih i odvažnih vjernika koji se ne stide svoga uvjerenja i hrabro svjedoče to što vjeruju”, istaknuo je mons. Puljić.

Nadbiskup Puljić podsjetio je i na 21. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Teškoće koje su pratile hrvatski narod u Domovinskom ratu smjestio je u sadržaj navještenog Psalma 126 koji je hodočasnička pjesma povratnika iz sužanjstva: ‘Kad Gospodin vraćaše sužnjeve sionske, bilo nam je ko da snivamo. Među poganima tad se govorilo, silna im djela učini Gospodin’. “Povratnici iz sužanjstva na muke i probleme s kojima su se tamo susretali sad gledaju drugim očima: ‘Oni koji siju u suzama, žanju u pjesmi; zato su radosni i vraćaju se noseći snoplje svoje’. To je zapravo psalam pouzdanja i radosna hodočasnička pjesma povratnika. To se osobito pokazalo u teškim danima stradanja tijekom Domovinskog rata. Zato nam je osobiti dar bio kad su države Europe i drugih kontinenata na današnji dan, 15. siječnja 1992. g., počeli priznavati nezavisnost naše države. I dok nas preplavljuju uspomene teških stradanja, u duši odzvanjaju i divne scene naših molitvenih skupova i pjesama koje smo tih dana upućivali prema nebu, Europi i svijetu. Mi smo Davidove prozbene psalme učinili svojima, prilagodili ih našim potrebama i vapajima”, rekao je mons. Puljić moleći Božji blagoslov dobru naše domovine i ljudi.

Sveta Stošija spaljena je na lomači na Božić, 25. prosinca 304. g. u današnjoj Srijemskoj Mitrovici, te s njom završava božićno vrijeme u Zadarskoj nadbiskupiji. “Bog je svojim utjelovljenjem obnovio i povratio čovjeku njegovo iskonsko dostojanstvo. Darovao mu je moć da pobjeđuje zlo, lomi nepravedne i jarmene okove. To se osobito očitovalo u životu sv. Stošije, Anastazije, što u prijevodu znači Uskrsnica. U jeku žestokih progona kršćana, činila je hrabra djela ljubavi. Za života se opredijelila za Krista, pa je ni u smrti nisu od Njega mogli odvojiti. To je primjer svima nama da i mi tako činimo, u sadašnjem vremenu brojnih izazova s kojima se suočavamo”, zaključio je mons. Puljić i pozvao na utjecanje Stošijinom zagovoru u osobnim, obiteljskim i potrebama cijelog naroda. (ika/bitno.net)